Pfizerjevo cepivo bodo polnili v Ljubljani

Foto: Lek
Foto: Lek
V letu 2022 bodo napolnili vsaj 24 milijonov odmerkov.
Oglej si celoten članek

Novartis z družbo BioNTech je podpisal pogodbo za podporo polnjenju in pakiranju cepiva mRNA Pfizer-BioNTech proti covidu-19.

''Leta 2022 bodo vsaj 24 milijonov odmerkov cepiva na osnovi mRNA v viale napolnili v aseptičnih pogojih v najsodobnejšem obratu Novartisovih Tehničnih dejavnosti v Ljubljani,'' so sporočili iz Novartisa.

Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo. Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. Obrat v Ljubljani je najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje.

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je junija začel polniti za BioNTech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

''Podrobnosti bodo razkrite, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi,'' so dodali.

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19 sta razvila BioNTech in Pfizer. Poleg že pridobljenih dovoljenj za uporabo cepiva v številnih državah se načrtujejo tudi vloge za pridobitev regulativnih odobritev v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.

Novartis je sicer vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek d.d., Novartis Pharma Services Inc., Podružnica v Sloveniji, in Sandoz d.d. V zadnjih devetih letih je bilo na novo zaposlenih več kot 3350 sodelavcev, kar nas uvršča med največje zaposlovalce v Sloveniji. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že več kot 2,7 milijarde evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:31 21. Oktober 2021.

    Kot kaže ne bo še konec tega...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.