Slovenija
1006 ogledov

Pfizerjevo cepivo bodo polnili v Ljubljani

Lek
V letu 2022 bodo napolnili vsaj 24 milijonov odmerkov.

Novartis z družbo BioNTech je podpisal pogodbo za podporo polnjenju in pakiranju cepiva mRNA Pfizer-BioNTech proti covidu-19.

''Leta 2022 bodo vsaj 24 milijonov odmerkov cepiva na osnovi mRNA v viale napolnili v aseptičnih pogojih v najsodobnejšem obratu Novartisovih Tehničnih dejavnosti v Ljubljani,'' so sporočili iz Novartisa.

Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo. Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. Obrat v Ljubljani je najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje.

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je junija začel polniti za BioNTech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

''Podrobnosti bodo razkrite, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi,'' so dodali.

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19 sta razvila BioNTech in Pfizer. Poleg že pridobljenih dovoljenj za uporabo cepiva v številnih državah se načrtujejo tudi vloge za pridobitev regulativnih odobritev v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.

Novartis je sicer vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek d.d., Novartis Pharma Services Inc., Podružnica v Sloveniji, in Sandoz d.d. V zadnjih devetih letih je bilo na novo zaposlenih več kot 3350 sodelavcev, kar nas uvršča med največje zaposlovalce v Sloveniji. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že več kot 2,7 milijarde evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • DasAuto 15:31 21.oktober 2021.

    Kot kaže ne bo še konec tega...