Pikalo, poišči vse možnosti

Foto: Žurnal24 Danes v javnem zavodu ne bodo pihali na duše politikov. (Foto: Žurnal24)
Programski svet RTVS je predsedniku sveta Jerneju Pikalu na seji naložil, naj od pravne službe pridobi informacije o vseh možnostih za rešitev zapleta glede imenovanja novega direktorja zavoda.
Oglej si celoten članek

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je namreč še vedno brez generalnega direktorja, ki so ga sicer svetniki izvolili na seji konec maja. Na imenovanje Marka Fillija se je pritožil v. d. generalnega direktorja zavoda Anton Guzej, saj meni, da je imenovanje potekalo nezakonito.

Filli je prejel večino glasov na seji navzočih svetnikov, kar zadostuje pogojem imenovanja, zapisanim v zakonu o RTVS, medtem ko ni prejel absolutne večine glasov, kar je pogoj v pravilniku in statutu zavoda. Sodišče je zahtevi Guzeja po prepovedi imenovanja ugodilo. Pikalo se je v imenu programskega sveta prejšnji teden na odločitev sodišča pritožil.

Beseda na današnji seji je tekla predvsem o tem, kako priti do novega generalnega direktorja zavoda. Nekateri svetniki so se zavzeli za razveljavitev razpisa, na katerem je bil izbran Filli, ter izvedbo novega razpisa. Spet drugi svetniki pa opozarjajo na nevarnosti takšne poteze, saj bi se lahko s tem zopet znašli v istem položaju, ko so zakonski predpis in akti zavoda v nasprotju.

Dih jemajoča odškodnina
Zadnji teden so veliko prahu dvignili tudi podatki o višini predvidene odškodnine, ki bi jo Guzej prejel, če bi bil nezakonito razrešen. Po poročanju časnika Delo bi bil v tem primeru upravičen do 72 bruto mesečnih plač oziroma 330.685,92 evra, medtem ko sam pravi, da je maksimalni znesek odpravnine v pogodbi oziroma aneksih opredeljen na 24 plač oziroma 172 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.