Slovenija
5 ogledov

Pikalo, poišči vse možnosti

Danes v javnem zavodu ne bodo pihali na duše politikov. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Programski svet RTVS je predsedniku sveta Jerneju Pikalu na seji naložil, naj od pravne službe pridobi informacije o vseh možnostih za rešitev zapleta glede imenovanja novega direktorja zavoda.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je namreč še vedno brez generalnega direktorja, ki so ga sicer svetniki izvolili na seji konec maja. Na imenovanje Marka Fillija se je pritožil v. d. generalnega direktorja zavoda Anton Guzej, saj meni, da je imenovanje potekalo nezakonito.

Filli je prejel večino glasov na seji navzočih svetnikov, kar zadostuje pogojem imenovanja, zapisanim v zakonu o RTVS, medtem ko ni prejel absolutne večine glasov, kar je pogoj v pravilniku in statutu zavoda. Sodišče je zahtevi Guzeja po prepovedi imenovanja ugodilo. Pikalo se je v imenu programskega sveta prejšnji teden na odločitev sodišča pritožil.

Beseda na današnji seji je tekla predvsem o tem, kako priti do novega generalnega direktorja zavoda. Nekateri svetniki so se zavzeli za razveljavitev razpisa, na katerem je bil izbran Filli, ter izvedbo novega razpisa. Spet drugi svetniki pa opozarjajo na nevarnosti takšne poteze, saj bi se lahko s tem zopet znašli v istem položaju, ko so zakonski predpis in akti zavoda v nasprotju.

Dih jemajoča odškodnina
Zadnji teden so veliko prahu dvignili tudi podatki o višini predvidene odškodnine, ki bi jo Guzej prejel, če bi bil nezakonito razrešen. Po poročanju časnika Delo bi bil v tem primeru upravičen do 72 bruto mesečnih plač oziroma 330.685,92 evra, medtem ko sam pravi, da je maksimalni znesek odpravnine v pogodbi oziroma aneksih opredeljen na 24 plač oziroma 172 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.