Piranski zaliv: Največja regata na svetu že petdesetič

Foto: Barcolana Facebook Barcolana 2017
Letos bo v Trstu potekala jubilejna 50. Barcolana, največja regata na svetu.
Oglej si celoten članek

Začetki segajo 50 let nazaj, ko se je 51 jadrnic, v rahlem vetrcu, zvrstilo na štartni liniji prve Barcolane. Takrat ni bilo iluzije o veličini te regate. Bila je preprosta, čista regata odprta za vse. Potekala je ob koncu sezone, drugo nedeljo v oktobru.

Lani je regato začelo 2.101 jadrnic, s tem pa so organizatorji postavili tudi svetovni rekord.

V času Barcolane kar 25.000 ljudi pluje po morju, še 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega, s čimer Trst v tem času povsem oživi.

Barcolana 50 bo potekala od petka 5. oktobra do nedelje 24. oktobra 2018: Deset razburljivih dni na kopnem in morju z več kot 350 dogodkih – jadranje, vodni športni, kultura, umetnost, socialne in izobraževalne delavnice na temo morja.

Tradicionalna štirikotna tekmovalna proga je dolga 13 navtičnih milj in poteka od Barcole in Miramare, do trga Unità v centru Trsta.

Na novinarski konferenci v Ljubljani, je Barcolana predstavila tudi novega partnerja prireditve, hotel Kempinski Palace Portorož, ki bo tudi glavni sponzor reli regate Go to Barcolana from Slovenia.

Z reli regato se bodo slovenske jadrnice, ki bodo tekmovale na Barcolani, že četrtič pomerile v vožnji iz Slovenije do štarta Barcolane v Trstu. Reli regata Go to Barcolana from Slovenia bo potekala v soboto, 13. oktobra.

Kempinski Palace Portorož bo sodeloval tudi na sami Barcolani, saj bodo podelili za jadralce eno izmed najbolj cenjenih nagrad – zmagovalce vsake kategorije bodo gostil v portoroškem hotelu Kempinski Palace Portorož.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.