Slovenija
1496 ogledov

Piranski zaliv: Največja regata na svetu že petdesetič

Barcolana 2017 Barcolana Facebook
Letos bo v Trstu potekala jubilejna 50. Barcolana, največja regata na svetu.

Začetki segajo 50 let nazaj, ko se je 51 jadrnic, v rahlem vetrcu, zvrstilo na štartni liniji prve Barcolane. Takrat ni bilo iluzije o veličini te regate. Bila je preprosta, čista regata odprta za vse. Potekala je ob koncu sezone, drugo nedeljo v oktobru.

Lani je regato začelo 2.101 jadrnic, s tem pa so organizatorji postavili tudi svetovni rekord.

V času Barcolane kar 25.000 ljudi pluje po morju, še 300.000 pa jih regato spremlja s kopnega, s čimer Trst v tem času povsem oživi.

Barcolana 50 bo potekala od petka 5. oktobra do nedelje 24. oktobra 2018: Deset razburljivih dni na kopnem in morju z več kot 350 dogodkih – jadranje, vodni športni, kultura, umetnost, socialne in izobraževalne delavnice na temo morja.

Tradicionalna štirikotna tekmovalna proga je dolga 13 navtičnih milj in poteka od Barcole in Miramare, do trga Unità v centru Trsta.

Na novinarski konferenci v Ljubljani, je Barcolana predstavila tudi novega partnerja prireditve, hotel Kempinski Palace Portorož, ki bo tudi glavni sponzor reli regate Go to Barcolana from Slovenia.

Z reli regato se bodo slovenske jadrnice, ki bodo tekmovale na Barcolani, že četrtič pomerile v vožnji iz Slovenije do štarta Barcolane v Trstu. Reli regata Go to Barcolana from Slovenia bo potekala v soboto, 13. oktobra.

Kempinski Palace Portorož bo sodeloval tudi na sami Barcolani, saj bodo podelili za jadralce eno izmed najbolj cenjenih nagrad – zmagovalce vsake kategorije bodo gostil v portoroškem hotelu Kempinski Palace Portorož.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.