PKP5: Pomembna novost za starše

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novi ukrepi vključujejo podaljševanje subvencioniranja čakanja na delo doma, nadomestilo plače za delavce v karanteni, novost pa je povračilo nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela tudi za tiste delavce, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku.
Oglej si celoten članek

Cigler Kralj meni, da je ta zakon nujen

Odbor DZ za delo danes obravnava predlog petega protikoronskega zakona, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe in prinaša še nove. Minister za delo Janez Cigler Kralj je omenil predvsem tiste za trg dela in gospodarstvo, številni segajo na področje zdravstva in socialnega varstva. Glede na število okuženih je ta zakon izjemno nujen, je dejal.

DZ je doslej sprejel že štiri protikoronske zakone, katerih namen je bila blažitev posledic covida-19 tako za gospodarstvo kot prebivalce. Veljavnost nekaterih ukrepov se je že iztekla, zato bi morale biti nekatere rešitve iz danes predstavljenega predloga zakona uveljavljene že 1. oktobra, je povedal minister.

Intervju Janez Cigler Kralj: Kdor pravi, da politika ni tudi tekmovanje ideologij, laže

Subvencioniranje čakanja na delo, povračilo nadomestila plače ...

Eden takšnih ukrepov je subvencioniranje čakanja na delo na domu, ki velja od razglasitve epidemije sredi marca. Zdaj naj bi ga podaljšali za vse panoge do konca leta, morda celo do sredine leta 2021. Se pa bodo zaostrili pogoji za upravičenost do te pomoči, pogoj bo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019.

Podaljšali naj bi tudi možnost povračila nadomestila plače za delavce v karanteni. Novost pa je povračilo nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela tudi za tiste delavce, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku. Delodajalcem teh delavcev bo država povrnila 80 odstotkov delavčeve plače, je povedal Cigler Kralj.

Spet se uvaja UTD

Za samozaposlene in mikro podjetja se s 1. oktobrom spet uvaja mesečni temeljni dohodek, do katerega so bili upravičeni v času razglašene epidemije. Do konca leta bodo lahko prejemali po 1100 evrov mesečno, je povedal Cigler Kralj in kot izjemo omenil samozaposlene v kulturi. Zanje je mesečni temeljni prihodek predviden v višini 700 evrov, saj jim socialne prispevke država poravnava že zdaj.

Spremembe tudi v zdravstvu in socialno varstvenih zavodih

Z namenom zagotovitve zadostnih zmogljivosti v zdravstvu in socialno varstvenih zavodih je predvidenih več ukrepov. Ukinja se zahteva po delovnih izkušnjah odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti v javnih zdravstvenih zavodih ter zamrzuje časovna omejitev tedenskih ur, ki jih zdravniki lahko opravijo pri drugem izvajalcu. V zdravstvu se omogoča tudi začasna razporeditev zaposlenih, prav tako v domovih za starejše in pri ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev. Uvajajo se tudi novi dodatki k plači.

Minister je povedal, da je za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah predviden dodatek v višini 30 odstotkov plače, v primeru prerazporeditve pa jim bodo obračunali še dodatnih 20 odstotkov k plači. A predstavnikom sindikatov, navzočim na seji, se zdi to premalo. Sprašujejo se tudi, koga naj bi prerazporejali, saj da kadra že zdaj primanjkuje povsod.

Težko delo Namesto v DSO gredo raje v proizvodnjo

Ukrepi za skrajšanje čakalne dobe v zdravstvu

Da bi skrajšali čakalne dobe, je predvidena objava nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, na katerega se bodo lahko prijavili tako javni kot zasebni zdravstveni zavodi. Financirale ga bodo zdravstvene zavarovalnice in državni proračun.

"V ospredju je želja, da se pacientom omogoči, da pridejo do zdravstvenih storitev hitro," je o tej določbi dejal minister in dodal, da poskuša vlada s tem na nov način odgovoriti na problematiko čakalnih dob. A opozicija v njej vidi prikrito željo po privatizaciji zdravstva, sporna pa se zdi tudi pravnikom državnega zbora, ki v njej vidijo odstop od javne zdravstvene službe, kar pa je ustavno sporno. Javni zdravstveni zavodi bodo upravičeni tudi do povračila stroškov za nakup medicinske opreme, potrebne zaradi covida-19. Enako velja za domove za starejše, ki jim bo država povrnila tudi izpad prihodkov zaradi nezasedenih zmogljivosti.

Zdravstveni sistem naj bi razbremenili tudi s tem, da bodo lahko zaposleni koristili do tri dni odsotnosti z dela zaradi bolezni, ne da bi jim bilo treba predložiti potrdilo osebnega zdravnika. "S tem bomo razbremenili primarno zdravstvo, ki je v teh dneh pod ogromnim pritiskom," je dejal Cigler Kralj.

Slovenija Bolniška brez obiska zdravnika

Poenostavlja se postopek izdaje karantenske odločbe

Ukrepi med drugim segajo še na področja vzgoje in izobraževanja, kmetijstva, kulture, infrastrukture ter izvrševanja kazenskih sankcij. Predvidena je tudi še ena mobilna aplikacija, ki bi uporabnika poleg obveščanja o stikih z okuženimi seznanjala tudi s preventivnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.

Poenostavlja se postopek izdaje karantenske odločbe, vzpostavlja podlago za financiranje prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi za vse državljane ter zagotavlja učinkovitejše spoštovanje vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, je nadaljeval Cigler Kralj.

Opozicija vložila veliko dopolnil

Poslanci opozicije so k predlogu zakona vložili veliko število dopolnil. Ugotavljajo namreč, da vsebuje celo vrsto določb, ki vanj ne sodijo. "Ena takšnih je nacionalni razpis za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev," je dejala Bojana Muršič (SD). "Če si srčno želimo skrajšati čakalne dobe, bi morali to urediti v posebnem zakonu," je dodala. Opozorila je tudi na poskus vzpostavljanja monopola na področju mikrobioloških raziskav.

"Člen o ukinitvi enotne cene knjige je butast," je ugotovil Aljaž Kovačič (LMŠ). Marko Koprivc (SD) pa je dejal, da z blaženjem zdravstvene in socialne krize prav tako nima nobene povezave predvideno širjenje pooblastil za izrekanje glob na policijo in občinsko redarstvo.

Vlada Člen, ki se je prikradel v PKP5, razburja mnoge

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide naj bi predlog zakona za potrditev na četrtkovi izredni seji pripravil še danes.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.