Slovenija
8775 ogledov

Člen, ki se je prikradel v PKP5, razburja mnoge

Vasko Simoniti Saša Despot
Najbolj jih moti, da je ministrstvo zakon razveljavilo 'na vrat na nos', brez kakršnega koli posveta ali obvestila.

Založniki bodo lahko prej znižali cene svojih izdaj

Vlada je v 127. členu PKP5 razveljavila zakon o enotni ceni knjige brez posveta in brez obvestila agenciji, ki ta zakon izvaja. Nekateri so sicer z ukinitvijo zakona zadovoljni, zagotovo pa so razočarani knjigarnarji. Kot je za Radio Slovenija povedala Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo (JAK), gre "predvsem za to, da bi lahko založniki prej znižali cene svojih izdaj tudi v primeru spletne prodaje, ki se je v času epidemije povečala".

Zakon namreč veleva, da morajo cene na novo izdanih knjig ostati nespremenjene še 6 mesecev po izidu, ne glede na prodajno mesto (a vseeno z nekaj izjemami).  

Z zakonom so ščitili knjigarne in preprečevali, da bi jih velike trgovske verige uničevale

To lahko gotovo koristi nekaterim manjšim založnikom, a kot pravi dr. Miha Kovač z oddelka za bibliotekarstvo in informatiko Filozofske fakultete, v knjižnem svetu konkurenca deluje drugače kot na ostalih trgih. "Težava nastane, ko se začnejo nižati cene uspešnic, s katerimi knjigotržci in založniki ustvarijo dobršen delež svojega prihodka. Če se cene uspešnic začnejo nižati skozi velike knjigarniške mreže in megamarkete, manjše knjigarne ostanejo brez velikega dela svojega dohodka in začnejo ugašati," je pojasnil za Žurnal24.

Zakon naj bi torej ščitil knjigarniško mrežo in preprečeval, da bi veliki trgovci s popusti uničevali manjše. A koliko se je ta zakon v Sloveniji zares obnesel, ne vemo, saj do danes ni bilo narejene nobene konkretne raziskave.

Kot pravi Kovač, pa so jo izvedli v Nemčiji in ugotovili, da enotna cena knjige vzdržuje kakovost in pluralnost knjižne ponudbe na nemškem trgu.

"Zakon o enotni ceni knjige prekomerno posega na učinkovito konkurenco na trgu"

Kakšen je torej razlog, da so zdaj zakon razveljavili? Na ministrstvu za kulturo so v tvitu obrazložili, da je zakon o enotni ceni knjige "že v zakonodajnem postopku sprožal vrsto polemik", nanj pa je Agencija za varovanje konkurence podala več pripomb, "ki so se v zadnjih šestih letih od uveljavitve zakona izkazale za utemeljene".

"Javni interes, ki ga je zagovarjal takratni predlagatelj, se lahko po našem mnenju doseže tudi na druge načine, ki v manjši meri posegajo v tržne razmere, in sicer takšne, ki udeležencem na trgu prodaje knjig ne nalagajo omejitev, ki niso nujne za dosego navedenega cilja. Menimo, da aktualni Zakon o enotni ceni knjige prekomerno posega tako na učinkovito konkurenco na trgu, kot tudi v svobodno gospodarsko pobudo udeležencev na trgu," so zapisali.

Razlog za ukinitev tudi pandemija

Kot razlog za ukinitev zakona so navedli tudi pandemijo, saj je knjižni trg beležil v mesecu aprilu in maju skoraj do 90-odstotni upad, velik del knjižne prodaje pa je zaradi zaprtja knjigarn prešel na digitalne platforme. Zato je po njihovem "pomembno, da imajo založniki pravico do svobodnega oblikovanja cen svojih knjižnih produktov". Z odpravo zakona se bo po njihovem mnenju pospešila prodaja knjig v času pandemije, posredno pa tudi dvignila raven bralne kulture in bralne pismenosti.

V Veliki Britaniji po razveljavitvi zakona ugasnilo mnogo knjigarn

A Kovač pravi, da ni nobenega dokaza, da se bo to res zgodilo. Bo pa razveljavitev zakona po njegovem mnenju povzročila precejšnje težave za knjigarne in tudi za manjše založbe. "Vprašanje, če bodo večje knjigarne sploh prodajale njihove knjige, če jih bodo sami na svojih spletnih straneh ponujali po nižji ceni," razloži. Kot največjo težavo pa vidi dejstvo, da so zakon ukinili brez kakršnekoli javne razprave o tem, ali je zakon smiseln ali ne. "Kot je dejal dr. Andrej Blatnik – eksekucija brez sojenja."

Andrej Blatnik Andrej Blatnik Slovenija Andrej Blatnik: "Branje knjig je eden izmed mejnikov med civilizacijo in barbarstvom"

Zakon o enotni ceni knjige se je sicer prvič pojavil v Veliki Britaniji pred približno 100 leti in velja v večini evropskih držav še danes, a kot pravi Kovač, se na primeru Velike Britanije hitro vidi, kakšen je učinek razveljavitve zakona. "V petnajstih letih, odkar so zakon razveljavili, je ugasnilo mnogo majhnih knjigarn in tudi večja mreža knjigarn, ki jo je Amazon z neprestanim nižanjem cen dokončno uničil," pravi Kovač.

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Buča Pepa 16:11 09.oktober 2020.

    Alkoholik Vasko bo iničil vso kolturo.

  • jakec1575 12:34 09.oktober 2020.

    kar pride od sdsa je eno samo unicevanje pluralnosti. politicne, bralne in okoljske. sami pokvarjnci, ki biradi na hitro obogateli s krajo ali pa notranjimi informacijami o delnicah. fej in fuj. kar podpirajte jih še. prvi boste obcutili posledice.

  • Pepe007 11:54 09.oktober 2020.

    Ni mi povsem jasno, kako "zakon o enotni ceni knjige" ne bi bil v nasprotju s 74. členom ustave. Ampak denimo, da če ni tožnika, zakon obstane nekaj časa. In seveda formuliranje, da gre pri nečem za "javno korist", ki ...prikaži več jo bodo vzdrževali in plačali potrošniki dobrine.