Plača gor za 5 evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bruto minimalna plača se bo najverjetneje zvišala za okoli 5 evrov, kar pomeni, da bo znašala 789,15 evra bruto.
Oglej si celoten članek

Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji po veljavni zakonodaji upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v Uradnem listu.

Na nasprotnih bregovih

Vprašanje minimalne plače je socialne partnerje sicer že večkrat razdelilo, tako pa bi bilo lahko tudi danes. Na delodajalski strani ves čas trdijo, da so spremembe sistema v smer omejitev nujne za zagotovitev večje konkurenčnosti gospodarstva, na sindikalni strani pa so prepričani, da gre za temeljno človekovo pravico do dostojnega življenja, ki se lahko le krepi, zato spremembam v smeri krčenja nasprotujejo.

Tudi o izvajanju ukrepov politike zaposlovanja

Načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja je medtem dokument, ki določa okvir razpoložljivih sredstev za to politiko. Predvidene spremembe načrta sredstva za letos krepijo za 44,3 milijona evrov na 198,75 milijona evrov.

Cilj je, da bi bilo letos v aktivno politiko zaposlovanja vključenih 38.556 oseb in da bi 12.320 teh vključitev pomenilo neposredno zaposlitev. 10.967 vključenih oseb naj bi bilo pol leta po preteku vseh pogodbenih obveznosti zaposlenih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 21:53 17. Januar 2014.

    Kakšen dosežek naše ministrice Anje kopač Mrak!!!! Vsaka čas za sposobnost imet ljudi za norca!

  • 12:36 17. Januar 2014.

    5 pofu**** € ? ? ? BRUTO ? ? ?<br />Ta politična banda nas ima vse že za norce preko …

  • 11:28 17. Januar 2014.

    super minimalec za 5 eur vodstvo javnih zavodov oziroma javnih podjetj pa NEOMEJENO v višave

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.