Slovenija
6 ogledov

Plača gor za 5 evrov

Denar v žepu Shutterstock
Bruto minimalna plača se bo najverjetneje zvišala za okoli 5 evrov, kar pomeni, da bo znašala 789,15 evra bruto.

Pri določitvi višine minimalne plače se v Sloveniji po veljavni zakonodaji upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti. Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga objavi v Uradnem listu.

Na nasprotnih bregovih

Vprašanje minimalne plače je socialne partnerje sicer že večkrat razdelilo, tako pa bi bilo lahko tudi danes. Na delodajalski strani ves čas trdijo, da so spremembe sistema v smer omejitev nujne za zagotovitev večje konkurenčnosti gospodarstva, na sindikalni strani pa so prepričani, da gre za temeljno človekovo pravico do dostojnega življenja, ki se lahko le krepi, zato spremembam v smeri krčenja nasprotujejo.

Tudi o izvajanju ukrepov politike zaposlovanja

Načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja je medtem dokument, ki določa okvir razpoložljivih sredstev za to politiko. Predvidene spremembe načrta sredstva za letos krepijo za 44,3 milijona evrov na 198,75 milijona evrov.

Cilj je, da bi bilo letos v aktivno politiko zaposlovanja vključenih 38.556 oseb in da bi 12.320 teh vključitev pomenilo neposredno zaposlitev. 10.967 vključenih oseb naj bi bilo pol leta po preteku vseh pogodbenih obveznosti zaposlenih.

Komentarjev 4
 • Villa 21:53 17.januar 2014.

  Kakšen dosežek naše ministrice Anje kopač Mrak!!!! Vsaka čas za sposobnost imet ljudi za norca!

 • Oxxo 12:36 17.januar 2014.

  5 pofu**** € ? ? ? BRUTO ? ? ?Ta politična banda nas ima vse že za norce preko vseh meja zdravega razuma.

 • Avatar Miro Per
  Miro Per 11:28 17.januar 2014.

  super minimalec za 5 eur vodstvo javnih zavodov oziroma javnih podjetj pa NEOMEJENO v višave