Plačljivi, a ne obstajajo

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Parkirišča P+R. Letos novih 145 parkirnih prostorov na Dolgem mostu in 120 na Rudniku. Stožice še vedno nepopularne.
Oglej si celoten članek

Do konca naslednjega leta bo na parkiriščih P+R (park and ride – parkiraj in se pelji) v Mestni občini Ljubljana (MOL) na voljo okoli 450 novih parkirnih prostorov. Zdaj jih je dobrih 1.400, od tega 1.220 v Stožicah.

Letos bodo 145 dodatnih zagotovili na Dolgem mostu in 120 na novem P+R Malence ob obračališču mestnega avtobusa številka 3. Ob Dolenjski cesti sta sicer v začetku leta 2013 predvideni parkirišči na obeh straneh ceste s skupno 500 parkirnimi prostori. Aprila naslednje leto bodo v sklopu javno-zasebnega partnerstva zgradili P+R ob Chengdujski in Zaloški cesti, ki je bil predviden že za letošnjo jesen, a se je zataknilo z gradbenim dovoljenjem.

 

Denar od ministrstva

Poleg teh so med prioritetnimi P+R ob Barjanski cesti in v Stanežičah, kjer ima MOL v lasti 22 tisoč kvadratnih metrov zemljišč, večino pa je treba še pridobiti, zato bo MOL njihov odkup vključila v rebalans letošnjega proračuna in načrt odkupov v letu 2012. Za zadnja dva čakajo na razpis ministrstva za promet, kjer naj bi dobili denar zanju.

Načrti za P+R ob Barjanski cesti, ki bi po napovedih moral delovati že letos, so padli v vodo zaradi poplavne ogroženosti območja. "Za zemljišče, ki je bilo prvotno v načrtu, MOL ne dobi soglasja agencije za okolje, zato zdaj iščemo nadomestno lokacijo na vzhodnem delu Barjanke," pojasnjujejo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Na oddelku za ravnanje z nepremičninami pa za novo lokacijo, kot kaže, že vedo, saj pravijo, da je "večina zemljišč, ki jih potrebujemo za parkirišče, že v lasti MOL oziroma v pridobivanju prek prenosa iz DSU".

Sicer pa so v odredbi o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina, vpisani obstoječa P+R Dolgi most in Stožice ter P+R Malence, Chengdujska in Stanežiče, ki sploh še ne obstajajo.

Prav pridobivanje zemljišč in financiranje sta po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića največji težavi P+R. Zato se je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) prijavila in dobila denar na javnem razpisu za sofinanciranje razvoja regij. V milijon evrov vrednem projektu Mreža P+R zbirnih središč v LUR poleg MOL sodeluje 12 primestnih občin, ki želijo za 22 lokacij za P+R izdelati projektno in investicijsko dokumentacijo, potrebno za črpanje evropskih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.