Slovenija
19 ogledov

Plačljivi, a ne obstajajo

parkirišče Benjamin Kovač
Parkirišča P+R. Letos novih 145 parkirnih prostorov na Dolgem mostu in 120 na Rudniku. Stožice še vedno nepopularne.

Do konca naslednjega leta bo na parkiriščih P+R (park and ride – parkiraj in se pelji) v Mestni občini Ljubljana (MOL) na voljo okoli 450 novih parkirnih prostorov. Zdaj jih je dobrih 1.400, od tega 1.220 v Stožicah.

Letos bodo 145 dodatnih zagotovili na Dolgem mostu in 120 na novem P+R Malence ob obračališču mestnega avtobusa številka 3. Ob Dolenjski cesti sta sicer v začetku leta 2013 predvideni parkirišči na obeh straneh ceste s skupno 500 parkirnimi prostori. Aprila naslednje leto bodo v sklopu javno-zasebnega partnerstva zgradili P+R ob Chengdujski in Zaloški cesti, ki je bil predviden že za letošnjo jesen, a se je zataknilo z gradbenim dovoljenjem.

 

Denar od ministrstva

Poleg teh so med prioritetnimi P+R ob Barjanski cesti in v Stanežičah, kjer ima MOL v lasti 22 tisoč kvadratnih metrov zemljišč, večino pa je treba še pridobiti, zato bo MOL njihov odkup vključila v rebalans letošnjega proračuna in načrt odkupov v letu 2012. Za zadnja dva čakajo na razpis ministrstva za promet, kjer naj bi dobili denar zanju.

Načrti za P+R ob Barjanski cesti, ki bi po napovedih moral delovati že letos, so padli v vodo zaradi poplavne ogroženosti območja. "Za zemljišče, ki je bilo prvotno v načrtu, MOL ne dobi soglasja agencije za okolje, zato zdaj iščemo nadomestno lokacijo na vzhodnem delu Barjanke," pojasnjujejo na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Na oddelku za ravnanje z nepremičninami pa za novo lokacijo, kot kaže, že vedo, saj pravijo, da je "večina zemljišč, ki jih potrebujemo za parkirišče, že v lasti MOL oziroma v pridobivanju prek prenosa iz DSU".

Sicer pa so v odredbi o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina, vpisani obstoječa P+R Dolgi most in Stožice ter P+R Malence, Chengdujska in Stanežiče, ki sploh še ne obstajajo.

Prav pridobivanje zemljišč in financiranje sta po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića največji težavi P+R. Zato se je Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) prijavila in dobila denar na javnem razpisu za sofinanciranje razvoja regij. V milijon evrov vrednem projektu Mreža P+R zbirnih središč v LUR poleg MOL sodeluje 12 primestnih občin, ki želijo za 22 lokacij za P+R izdelati projektno in investicijsko dokumentacijo, potrebno za črpanje evropskih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.