Planet TV ni daleč od stečaja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pregled zadnjih petih let kaže, da je imela družba ves čas izgubo in negativni kapital.
Oglej si celoten članek

Na prodaj je tretjina Planet TV-ja, so na seji v sredo odločili nadzorniki državnega Telekoma. Telekom za ta delež pričakuje najmanj pet milijonov evrov, kar je štirikrat manj, kot je Telekom novembra lani moral plačati Grkom, da so izstopili iz Planeta. "Če ponudnikov tudi za to ceno ne bo, pa je popolnoma mogoče, da bo Planet moral v stečaj," je poročala Televizija Slovenija.

Kot navaja STA, se na Telekomu že nekaj časa ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program.

Na časniku Delu pa so izračunali, da je Telekom od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih reklam, posojil in drugih storitev zanjo skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Magazin Mirko Mayer ni več voditelj na Planet TV

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV.

Slovenija Spremembe na Planet TV

Kdo bo pripravljen kupiti televizijo?

Po neuradnih informacijah Dela bo Telekom Slovenije zdaj najprej poskušal najti finančnega vlagatelja za tretjinski lastniški delež družbe Planet TV. Želja naj bi bila, da bi družbo dokapitaliziral s petimi milijoni evrov. Na toliko je po poročanju TV Slovenija omenjeni delež, celotno družbo pa na 15 milijonov evrov, ocenila revizorska hiša Ernest&Young. V nadaljevanju naj bi menda družbi poskušali poiskati strateškega lastnika.

A po pisanju Dela se postavlja vprašanje, ali bi bil kdo od vlagateljev pripravljen kupiti le televizijo, zato naj bi bilo iz več virov mogoče slišati, da se pojavljajo tudi razmišljanja o prenosu Planet TV na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Televizijski program Planet TV je sicer začel oddajati, sprva samo s prenosom nogometne lige prvakov, septembra 2012, okoli mesec dni po tistem, ko je vodenje uprave Telekoma Slovenije prevzel Rudolf Skobe. Ta je takrat dejal, da je bila odločitev "premišljena, dobro načrtovana in verjamemo, da bo televizija uspešna".

Državna televizija s komercialnim programom

Ob namigovanjih, da za projektom stoji politika, bil je čas druge vlade Janeza Janše, je povedal, da bi bilo, če bi za projektom resnično stala politika, to "popolnoma neresno", in poudaril, da bo šlo za klasično komercialno televizijo. Televizija je s polnim programom začela oddajati novembra istega leta.

Decembra lani je Telekom postal edini lastnik

Televizijo je sprva izdajala Telekomova družba TS Media, nato pa je Telekom kupil 49-odstotni delež podjetja Antenna TV SL, slovenske podružnice grške medijske multinacionalke Antenna Group, in v okviru posla je Antenna TV SL pod svoje okrilje dobila Planet TV. Telekom je nato pridobil večinski delež: decembra 2016 je najprej TS Media z dokapitalizacijo Antenne TV SL delež povečala na 50,1 odstotka, nato pa je Telekom lastništvo prevzel od TS Medie in z dodatno dokapitalizacijo dosegel 66-odstotni delež. Decembra lani je Telekom, kot navedeno, postal edini lastnik. Družbo je preimenoval iz Antenna TV SL v Planet TV.

V zadnjih petih letih samo izgube

Družba Antenna TV SL (sedaj Planet TV) je v letu 2013 beležila 4,2 milijona evrov prihodkov in 10,1 milijona evrov izgube, v letu 2014 7,3 milijona evrov prihodkov in 11,1 milijona evrov izgube, v letu 2015 9,7 milijona evrov prihodkov in 12,8 milijona evrov izgube, v letu 2016 8,3 milijona evrov prihodkov in 13,1 milijona evrov izgube, v letu 2017 9,6 milijona evrov prihodkov in 6,4 milijona evrov izgube ter v letu 2018 13,4 milijona evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov izgube. Konec leta 2018 je bilančna izguba znašala 53,9 milijona evrov, je razvidno z objav na spletni strani Ajpesa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:06 23. Januar 2020.

    in kaj bo sedaj če gredo v stečaj počel Marko Potrč-a bo prodajal cekarje iz ličja od žene Lili

  • 08:22 23. Januar 2020.

    [ ... pa je popolnoma mogoče, da bo Planet moral v stečaj ... ] Edino pravilno, ali pa naj se …

  • 07:54 23. Januar 2020.

    Izguba, medtem ko vsi naročniki kabelskih tv priključkov plačujejo za Planet TV? Se vidi, kako negospodarno poslujejo. Druge komercialne hiše, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.