Plovilo Discovery bo le vzletelo

Foto: Žurnal24 Ameriško vesoljsko plovilo Discovery naj bi ponoči poletelo proti Mednarodni ves
Ameriško vesoljsko plovilo Discovery naj bi ponoči poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) z deli za njen napajalni sistem ter s prvim prebivalcem postaje iz Japonske.
Oglej si celoten članek

Meteorologi napovedujejo 90-odstotne možnosti, da bo vreme primerno za izstrelitev (okoli druge ure zjutraj po našem času). Odprava zamuja za mesec dni, saj so se pojavile težave z merilnimi instrumenti za pritisk goriva. Po obsežnih preiskavah in preizkusih so nadzorniki vendarle odobrili polet.

 

Konec čolničkov

Nasa načrtuje še deset poletov vesoljskih čolničov, nato se bo celotna jata upokojila. Eden od poletov bo namenjen še zadnjemu servisiranju teleskopa Hubble, devetkrat pa se bodo oglasili na Mednarodni vesoljski postaji.

Osnovna naloga posadke bo dostava 300 milijonov dolarjev vrednih kril s sončnimi celicami za pogon ISS ter sistema za recikliranje urina. Sončne celice so del 16-tonskega modula, ki bo dopolnil ogrodje postaje, sestavljeno že iz 11 členov.

Med sedemčlansko posadko je tudi japonski vesoljec Koiči Vakata, ki je v vesolje poletel že dvakrat. Tokrat pa bo ostal in na vesoljski postaji zamenjal vesoljko Nase Sandro Magnus.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.