Slovenija
15 ogledov

Plovilo Discovery bo le vzletelo

Ameriško vesoljsko plovilo Discovery naj bi ponoči poletelo proti Mednarodni ves Žurnal24 main
Ameriško vesoljsko plovilo Discovery naj bi ponoči poletelo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) z deli za njen napajalni sistem ter s prvim prebivalcem postaje iz Japonske.

Meteorologi napovedujejo 90-odstotne možnosti, da bo vreme primerno za izstrelitev (okoli druge ure zjutraj po našem času). Odprava zamuja za mesec dni, saj so se pojavile težave z merilnimi instrumenti za pritisk goriva. Po obsežnih preiskavah in preizkusih so nadzorniki vendarle odobrili polet.

 

Konec čolničkov

Nasa načrtuje še deset poletov vesoljskih čolničov, nato se bo celotna jata upokojila. Eden od poletov bo namenjen še zadnjemu servisiranju teleskopa Hubble, devetkrat pa se bodo oglasili na Mednarodni vesoljski postaji.

Osnovna naloga posadke bo dostava 300 milijonov dolarjev vrednih kril s sončnimi celicami za pogon ISS ter sistema za recikliranje urina. Sončne celice so del 16-tonskega modula, ki bo dopolnil ogrodje postaje, sestavljeno že iz 11 členov.

Med sedemčlansko posadko je tudi japonski vesoljec Koiči Vakata, ki je v vesolje poletel že dvakrat. Tokrat pa bo ostal in na vesoljski postaji zamenjal vesoljko Nase Sandro Magnus.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.