Po drugo mnenje celo v tujino

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Pacientove pravice. Naročanje tudi po e-pošti, čakanje največ 60 minut.
Oglej si celoten članek

Novosti. Naročeni pacient naj bi na pregled ali poseg v čakalnici čakal največ 60 minut. V predlogu zakona o pacientovih pravicah je bilo sprva na primarni ravni kot še dopustno predvideno čakanje 20 minut, a je minister Dorijan Marušič pojasnil, “da so po širših razpravah dosegli drugačen dogovor”. V popravljenem predlogu tudi ni več glob za predolgo čakanje, ki so bile sprva od 400 do 4.100 evrov. Če bo zakon sprejet tak, kot je napisan zdaj, bodo morali vsi izvajalci zdravstvenih storitev zagotoviti tudi naročanje po e-pošti in telefonu med ordinacijskim časom.

Drugo mnenje po novem

Lažji bo tudi dostop do res neodvisnega drugega zdravniškega mnenja, saj ga bo mogoče pridobiti pri zdravniku iz druge zdravstvene ustanove in celo v tujini. Plačnik bo zdravstvena blagajna. V zakonu sicer jasno ne piše, kako bo postopek tekel, je pa Marušič dejal, da bo napotnico za drugo mnenje izdal lečeči zdravnik. Edina izjema, kjer drugo mnenje ne bo mogoče, je bolniški dopust. Sicer pa je bilo prejšnji četrtek na besedilo zakona še za tri strani redakcijskih popravkov, zato ni jasno, ali je zakon že sprejet ali ne, pravijo viri na vladi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.