Slovenija
22 ogledov

Po drugo mnenje celo v tujino

Borut Pahor Dorijan Marušič Benjamin Kovač
Pacientove pravice. Naročanje tudi po e-pošti, čakanje največ 60 minut.

Novosti. Naročeni pacient naj bi na pregled ali poseg v čakalnici čakal največ 60 minut. V predlogu zakona o pacientovih pravicah je bilo sprva na primarni ravni kot še dopustno predvideno čakanje 20 minut, a je minister Dorijan Marušič pojasnil, “da so po širših razpravah dosegli drugačen dogovor”. V popravljenem predlogu tudi ni več glob za predolgo čakanje, ki so bile sprva od 400 do 4.100 evrov. Če bo zakon sprejet tak, kot je napisan zdaj, bodo morali vsi izvajalci zdravstvenih storitev zagotoviti tudi naročanje po e-pošti in telefonu med ordinacijskim časom.

Drugo mnenje po novem

Lažji bo tudi dostop do res neodvisnega drugega zdravniškega mnenja, saj ga bo mogoče pridobiti pri zdravniku iz druge zdravstvene ustanove in celo v tujini. Plačnik bo zdravstvena blagajna. V zakonu sicer jasno ne piše, kako bo postopek tekel, je pa Marušič dejal, da bo napotnico za drugo mnenje izdal lečeči zdravnik. Edina izjema, kjer drugo mnenje ne bo mogoče, je bolniški dopust. Sicer pa je bilo prejšnji četrtek na besedilo zakona še za tri strani redakcijskih popravkov, zato ni jasno, ali je zakon že sprejet ali ne, pravijo viri na vladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.