Po letu dni v šoli še vedno škodljivi radon

Foto: OŠ Dol. Toplice
Foto: OŠ Dol. Toplice
V Osnovni šoli Dolenjske Toplice so maja lani izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo. Tamkajšnja občina je januarja začela s sanacijo, ki še ni zaključena. Pesti jih tudi prostorska stiska.
Oglej si celoten članek

Osnovna šola Dolenjske Toplice, katere stavba je bila postavljena leta 1973, trenutno težave z radioaktivnim škodljivim plinom radonom odpravlja s prezračevanjem, v nekaterih prostorih se otroci ne smejo zadrževati. Program sanacije je izdelal ljubljanski Zavod za gradbeništvo, občina je zanjo namenila dobrih 20 tisočakov.

Direktor občinske uprave v Dolenjskih Toplicah Rado Javornik pri tem pove, da so se kot težava izkazali izredno čvrsti betonski temelji. „Pri sanaciji so sicer našli povezave med posameznimi oddelki v temeljih; na nekih štirih, petih koncih bo potrebno vrtanje, ki naj bi odpravilo težave. Na tej točki tako ne vidimo težav pri nadaljni sanaciji, res pa je, da bo po vsaki etapi opravljena meritev, ki bo pokazala, kako uspešna so bila dela.“

Za zdaj ne kaže, dodaja direktor Javornik, da bi se sanacija podražila. Obstaja sicer bojazen, da je tlak razpokan do te mere, da bi skozenj uhajal radon, ne glede na to, da bi ga iz podtlaka izsesavali. „V tem primeru bi bilo potrebno razbiti tlake in jih uliti na novo, kar bi lahko delali med počitnicami. Skratka, v primeru zapleta, če bi do njega prišlo, imamo še dovolj časa, lahko potrdim, da sanacija radona na tej točki poteka po predvidenem načrtu.“

Prostorska stiska

Radon ni edina težava, s katero se soočajo v osnovni šoli v turističnem kraju, v katero je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok. Do začetka šolskega leta 2018/19 bo nujno potrebno najti še eno dodatno učilnico. Na temo stiske v šoli je v začetku leta potekala izredna seja sveta zavoda, aprila je v šolo ravnateljica Maja Bobnar – med poukom, ko so bili vsi otroci v stavbi – povabila predstavnike domače občine in občinskega sveta, da bi se na lastne oči prepričali, kako oteženo je njihovo vsakdanje delo.

Izredno težavno je delo v prostorih vrtca, stiska je tudi v prostorih osnovne šole in to ne le za učence, tudi za učitelje. Občinski svetnik Aleš Pršina je prepričan, da je bilo glede šole v Toplicah ogromno zamujenega v zadnjih 20 letih, saj ni bilo primernega vzdrževanja.

Direktor občinske uprave Rado Javornik po sestanku pojasnjuje, da ima občina v letošnjem proračunu namenjen denar za izdelavo projektne dokumentacije in za odkup zemljišč pri šoli, na katerih naj bi zrasel nov vrtec. Za ta namen je rezerviranih 200 tisočakov, dodatnih 30 do 50 za projektno dokumentacijo.

Občina miri, da ima težave pod kontrolo. Čas bo pokazal, ali to drži, saj bo že v šolskem letu 2017/18 v šoli, kjer je trenutno le en oddelek osmega razreda, nujno potrebna še ena dodatna učilnica, za katero trenutno prostora enostavno nimajo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:23 3. Maj 2017.

    Pička vam materna , kako lahko imate povezave z drugimi mediji , ki jim je osnovni namen žaliti in medijsko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.