Slovenija
95 ogledov

Po letu dni v šoli še vedno škodljivi radon

Osnovna šola Dolenjske Toplice OŠ Dol. Toplice
V Osnovni šoli Dolenjske Toplice so maja lani izmerili prisotnost škodljivega plina radon nad dovoljeno mejo. Tamkajšnja občina je januarja začela s sanacijo, ki še ni zaključena. Pesti jih tudi prostorska stiska.

Osnovna šola Dolenjske Toplice, katere stavba je bila postavljena leta 1973, trenutno težave z radioaktivnim škodljivim plinom radonom odpravlja s prezračevanjem, v nekaterih prostorih se otroci ne smejo zadrževati. Program sanacije je izdelal ljubljanski Zavod za gradbeništvo, občina je zanjo namenila dobrih 20 tisočakov.

Direktor občinske uprave v Dolenjskih Toplicah Rado Javornik pri tem pove, da so se kot težava izkazali izredno čvrsti betonski temelji. „Pri sanaciji so sicer našli povezave med posameznimi oddelki v temeljih; na nekih štirih, petih koncih bo potrebno vrtanje, ki naj bi odpravilo težave. Na tej točki tako ne vidimo težav pri nadaljni sanaciji, res pa je, da bo po vsaki etapi opravljena meritev, ki bo pokazala, kako uspešna so bila dela.“

Za zdaj ne kaže, dodaja direktor Javornik, da bi se sanacija podražila. Obstaja sicer bojazen, da je tlak razpokan do te mere, da bi skozenj uhajal radon, ne glede na to, da bi ga iz podtlaka izsesavali. „V tem primeru bi bilo potrebno razbiti tlake in jih uliti na novo, kar bi lahko delali med počitnicami. Skratka, v primeru zapleta, če bi do njega prišlo, imamo še dovolj časa, lahko potrdim, da sanacija radona na tej točki poteka po predvidenem načrtu.“

Prostorska stiska

Radon ni edina težava, s katero se soočajo v osnovni šoli v turističnem kraju, v katero je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok. Do začetka šolskega leta 2018/19 bo nujno potrebno najti še eno dodatno učilnico. Na temo stiske v šoli je v začetku leta potekala izredna seja sveta zavoda, aprila je v šolo ravnateljica Maja Bobnar – med poukom, ko so bili vsi otroci v stavbi – povabila predstavnike domače občine in občinskega sveta, da bi se na lastne oči prepričali, kako oteženo je njihovo vsakdanje delo.

Izredno težavno je delo v prostorih vrtca, stiska je tudi v prostorih osnovne šole in to ne le za učence, tudi za učitelje. Občinski svetnik Aleš Pršina je prepričan, da je bilo glede šole v Toplicah ogromno zamujenega v zadnjih 20 letih, saj ni bilo primernega vzdrževanja.

Direktor občinske uprave Rado Javornik po sestanku pojasnjuje, da ima občina v letošnjem proračunu namenjen denar za izdelavo projektne dokumentacije in za odkup zemljišč pri šoli, na katerih naj bi zrasel nov vrtec. Za ta namen je rezerviranih 200 tisočakov, dodatnih 30 do 50 za projektno dokumentacijo.

Občina miri, da ima težave pod kontrolo. Čas bo pokazal, ali to drži, saj bo že v šolskem letu 2017/18 v šoli, kjer je trenutno le en oddelek osmega razreda, nujno potrebna še ena dodatna učilnica, za katero trenutno prostora enostavno nimajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:23 03.maj 2017.

    Pička vam materna , kako lahko imate povezave z drugimi mediji , ki jim je osnovni namen žaliti in medijsko zaničevati javno osebo ! Tale mali Hitler iz SS je zrel za Polje , vi mu pa dajete medijski prostor ...prikaži več !! Kakšen šerif LJ . izbran je na demokratičnih volitvah za Velikega Župana Ljubljanskega od Ljubljančanov ne pa za šerifa pizda vam materna neodgojena !