Po prenosu shoda upokojencev bi zdaj na RTV radi videli še prenos tega protesta

Foto: Društvo Iskra
Foto: Društvo Iskra
Društvo Iskra od RTV-ja zahteva, da zagotovi enako in pravično obravnavo in tudi njihov feministični protest "Patriarhat ubija!", ki bo potekal jutri, 8. 3. 2023 ob 16.00 v Ljubljani na Kongresnem trgu, prenaša v živo.
Oglej si celoten članek

"Osmi marec ni dan praznovanja in slavja, ampak dan upora, štrajka ter protestov. Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo. Od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več. Nasilje nad ženskami ima epidemične razsežnosti, prizadeva pa ženske vseh starostnih skupin, kultur, ras, spolnih usmerjenosti in fizičnih sposobnosti. Nasilna dejanja nad ženskami so praviloma povezana z vprašanjem moči, dominacije, mizoginije oziroma sovraštva do žensk. Vzrok nasilja je patriarhat," so prepričano zapisali v Društvu Iskra.

"Rešitve za preprečevanje nasilja so: 1) redna in poglobljena izobraževanja o problemu nasilja, 2) ozaveščanje o prepoznavanju in oblikah pomoči, 3) učenje o enakosti in sprejemanju različnosti in 4) zavzemanje proti sovražnemu govoru, ki spodbuja nasilje in generira novo," so dodali. Prepričani so, da je informiranje vseh Slovenk in Slovencev o pojavnosti nasilja nad ženskami ključnega pomena. "Javna ter neodvisna RTV Slovenija se mora tega zavedati in opraviti svojo nalogo. Prenos shoda v živo je brez dvoma v javnem interesu!" trdijo. 

Slovenija Shod, ki ga bo prvič v zgodovini prenašala javna televizija

"Če shoda ne boste prenašali v živo, tako kakor ste v zadnjih dneh na RTV to možnost omogočili javnemu shodu iniciative Glas upokojencev (1. 3. 2023) in shodu iniciative Mladi za podnebno pravičnost (3. 3. 2023, prenos na tretjem programu, op. p.), bomo to razumele kot namerno diskriminacijo žensk," so še zagrozili v društvu in s podpisom delovnega odbora za feminizem Društva Iskra dodali, da je shod prijavljen pri pristojnih organih.

Slovenija Incident na protestu upokojencev v Ljubljani: Posredovala je policija

Seveda vse skupaj izvira iz zloglasnega RTV-jevega prenosa shoda upokojencev pod vodstvom nekdanjega člana SDS Pavleta Ruparja, ki so ga pod hudim zagovarjanjem direktorjem Televizije Slovenija Urošem Urbanijo, na RTV-ju prvič v zgodovini tudi prenašali. In pričakovati je, da bo po "prebitem ledu" zahtev za prenose protestov v prihodnje še več. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 15:37 7. Marec 2023.

    Tile iskraši naj raje pobarajo kar svoje, zakaj neki so sneli ograje z meje - mar menijo, da tile nezakoniti …

  • 13:53 7. Marec 2023.

    No pa sta si Grah Whatmough in Urbanija v svojem prizadevanju skopala jamo brez dna, ker sedaj bo vsaka pasja …

  • 12:45 7. Marec 2023.

    Ruparjev shod sploh ni bil shod upokojencev, pač pa shod janšističnega podmladka, hehehe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.