Slovenija
6314 ogledov

Shod, ki ga bo prvič v zgodovini prenašala javna televizija

protest upokojencev Saša Despot
Upokojenci pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja se bodo danes ponovno zbrali na protestu pred parlamentom. Na javni televiziji bo neposredni prenos.

Na ljubljanskem Trgu republike bo potekal drugi protestni shod, ki ga skupaj z društvom Inštitut 1. oktober organizira Civilna iniciativa Glas upokojencev pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS in tržiškega župana Pavla Ruparja. Rupar je prepričan, da so s prvim shodom "premaknili miselnost slovenskega prebivalstva, predvsem pa vlade in drugih institucij, ki so dolga leta spale, ne bedele nad upokojenci".

S shodom so, kot kaže, premaknili miselnost na RTV Slovenija, ki bo prvič v svoji zgodovini v živo na prvem programu prenašala shod upokojencev.

Upokojenci od vlade zahtevajo takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin v višini od 1.000 do 1.500 evrov. 

Organizirani avtobusni prevozi

Upokojenci v Ljubljano iz različnih krajev prihajajo z organiziranimi avtobusnimi prevozi. Rupar je na zborovanje povabil tudi kmete. 
Rupar je nedavno zavrnil očitke o povezavi s stranko SDS. "Bil sem član stranke SDS, a z njo ne sodelujem več. Z njo nisem povezan. Želim pa več stika s Svobodo, Robertom Golobom in Luko Mescem, ki nas še vedno ignorirata. Ne povabijo nas skozi vrata parlamenta, kot so druge iniciative. Želim, da bi se končno premaknili," je povedal. 

protest upokojencev | Avtor: Saša Despot protest upokojencev Saša Despot

"Taista politika nedavno sankcionirala protestnike"

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki jo vodi Janez Sušnik, prvega shoda ni podprla. Posvaril je pred pred populizmi in zahteve iniciative označil za nerealne. 
Sušnik se je odzval tudi na odločitev Tv Slovenija, da protest prenaša v živo. "Javni zavod RTV Slovenija, Televizija Slovenija, pa je z odločitvijo o neposrednem prenosu zgolj dokazala, kako pomembna je depolitizacija javne televizijske hiše in celotne RTV, navsezadnje tudi zato, ker ni dolgo tega, ko je taista politika kruto sankcionirala protestnike in nadnje pošiljala celo do zob oborožene policiste," je zapisal v odzivu. 

Urbanija: Shoda ne bomo cenzuriralii

Zakaj so se odločili za neposredni prenos, je na tviterju pojasnjeval direktor televizije, ki je na temo prenosa shoda prejel vprašanja Slovenske tiskovne agencije. "Vprašanje me je rahlo presenetilo, ideje nekaterih novinarjev, da bi morala RTV shod cenzurirati, pa so naravnost bizarne. Mi smo zavezani javnosti," je zapisal in objavil še odgovor za STA, v katerem pravi: "Verjamemo, da bi si želeli samo vi prenašati shode, kot ste delali v preteklosti, kar je sicer vaša legitimna želja in pravica. Toda od naših urednikov res ne morete pričakovati in zahtevati, da bi vam v korist in nam v škodo cenzurirali shod."

 

Komentarjev 49
  • jezero 07:05 02.marec 2023.

    Kako pa ustavni sodniki? So gledali?

  • marusa98 18:47 01.marec 2023.

    Kaj, a med janševim mandatom pa je spal! Takrat so bile penzije tudi nizke.....

  • vojko19 15:53 01.marec 2023.

    Gospod Robert Golob prosim odstopite z vlade prepustite jo nazaj prejšnji oblasti, katera nam bo takoj dvignila pokojnine za 500 evrov ne pa za 5%.?!?!