Po prvem glasovanju v varnostnem svetu ZN za generalnega sekretarja Türk drugi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije je največ podpore dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres, malo več kot nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk na drugem mestu. Za položaj se sicer poteguje 12 kandidatov, med katerimi je polovica žensk.
Oglej si celoten članek

Poskusno glasovanje je potekalo z glasovnicami, na katerih so imeli člani Varnostnega sveta tri izbire pri imenu kandidata oziroma kandidatke. Obkrožili so lahko se spodbuja, se ne spodbuja ali pa brez mnenja.

V skladu z ustanovno listino ZN mora varnostni svet izbrati kandidata in ga potem priporočiti generalni skupščini ZN v potrditev. Pet stalnih članic ima pravico do veta in njihova beseda je odločilna.

Türk zadovoljen

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki je danes v prvem od več poskusnih glasovanj za izbiro kandidata za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu organizacije pristal na drugem mestu, je za STA dejal, da gre za odličen rezultat, s katerim je zelo zadovoljen.

Izid po besedah Türka sicer ni povsem nepričakovan, je pa izjemno dober in po njegovem mora biti Slovenija s tem zelo zadovoljna.

Ocenil je še, da je kot kandidat naredil, kar je treba v prestavitvi kvalitete kandidature, zdaj pa gre za to, da država pokaže privrženost tej kandidaturi in da se za to zavzema ob primernih priložnostih.

Po navedbah diplomatskih virov je največ podpore od skupno 12 kandidatov dobil nekdanji visoki komisar ZN za begunce, Portugalec Antonio Guterres, ki je tesno premagal Türka.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 22:43 22. Julij 2016.

    Jesi pametan u picku maternu , kolko si pametan !

  • 16:05 22. Julij 2016.

    ti jebalo mater

  • 11:37 22. Julij 2016.

    Prvorazredni sam sebe tolaži ,nima šans !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.