Po srečanju z Žekšem o sočutju

Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor Foto: Žurnal24 dalajlama, maribor
Dalajlama se je svoj zadnji dan obiska v Sloveniji srečal z ministrom za zamejce Boštjanom Žekšem, pred odhodom pa je imel še predavanje o sočutju kot umetnosti sreče.
Oglej si celoten članek

Nobelov nagrajenec za mir, 14. dalajlama Tenzin Gjatso, je na začetku predavanja izrazil veselje, da so med navzočimi v dvorani tudi verski predstavniki. Kot je dejal, se sam kot budistični menih prav nič ne razlikuje od muftija Nedžada Grabusa in župnika mariborske stolne župnije Stanislava Lipovška, ki sta sedela v prvi vrsti dvorane, saj smo vsi ljudje v osnovi človeška bitja, enaka po fizični in duševni podobi.

Opomnil je, da se preveč osredotočamo na razlike, kar pripelje do delitev, te pa do konfliktov. V današnjem svetu smo vsi povezani, in če hočemo v takem svetu preživeti, moramo biti sočutni, je dejal dalajlama. Poudaril je tudi, da se moramo bolj osredotočati na pozitivna čustva, s čimer bodo slaba samodejno oslabela.

Zbrani v dvorani, med katerimi so bili predstavniki mariborske politike, gospodarstva in univerze, pa tudi poslanca Cveta Zalokar Oražem in Franci Kek, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, pisatelj Tone Partljič in direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič, so dalajlamove misli pospremili z aplavzom. Edini predstavnik vlade je bil minister Žekš, ki je dalajlami prenesel tudi osebne pozdrave premierja Boruta Pahorja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.