Po toči legalno do vina

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Zakon o vinu. Kmetje, ki so ostali brez grozdja, ga bodo lahko kupili.
Oglej si celoten članek

Krško. Sprememba zakona o vinu, ki jo predlagajo poslanci Franc Bogovič, Andrej Vizjak, Matjaž Han in Vinko Gorenak, bo omogočila, da bodo lahko kmetje, ki jim toča uniči pridelek, grozdje kupili. Zakon o vinu zdaj namreč predvideva, da lahko kmet predela le svoje grozdje, nakup in preprodaja grozdja pa sta zanj prepovedana.

Lahko bi propadli

V celotni Občini Bistrica ob Sotli in na Bizeljskem v Občini Brežice se je ob letošnji ujmi s točo tako zgodilo, da so kmetje ostali brez celotnega pridelka v vinogradih – še več, njihovi vinogradi so poškodovani tudi za naslednji dve leti, pojasnjujejo predlagatelji.

“Gre za vrsto posameznikov, ki se ob vinogradništvu ukvarjajo s prodajo vina v steklenicah ali pa imajo kmečki turizem, na katerem ponujajo svoje vino. Ti ljudje bi brez dokupa grozdja ostali brez dela v kleteh, polnilnicah in kmečkih turizmih,” navaja Bogovič. Odkup na podlagi izjemnega dovoljenja, ki ga bo izdal minister, bo možen le znotraj istega vinorodnega okoliša, količine pa bodo odvisne od velikosti vinograda, pridelka v prejšnjih letih in ocenjene škode.

S sprejetjem se mudi

“Če ta predlog ne bo sprejet v prvi polovici septembra, še pred letošnjo trgatvijo, nima smisla, da ga sprejemamo,” pravi Vizjak. Ob vložitvi predloga bodo morali zato zbrati tudi podpise za sklic izredne seje, ki naj bi bila hkrati z že napovedano izredno sejo o rebalansu proračuna, okoli 10. septembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.