Po zahtevnem posegu že dela

Foto: Žurnal24 Miklavčič naj bi se na delovno mesto vrnil v sredo, zaenkrat pa svoje delo oprav

Your browser doesn’t support HTML5 video

Minister za zdravje je prestal poseg, ki ga izvaja le malo centrov. Na UKC Ljubljana so z razpletom zadovoljni. Več v videoprispevku.
Oglej si celoten članek

Poseg je zelo zahteven in ga izvaja le malo centrov. Gre za interventno znotrajžilno zapiranje možganske anevrizme. Anevrizmo, veliko tri krat tri milimetre, so pri ministru za zdravje Borutu Miklavčiču odkrili avgusta.

Anevrizma je izbočenje arterije v možganih. Večinoma se pojavi zaradi prirojene napake, ob telesnem ali psihičnem naporu pa lahko tudi poči.

Poseg je vodil vodja interventne nevroradiologije na UKC Ljubljana Zoran Milošević, ki je tudi začetnik tovrstnih posegov v UKC Ljubljana in eden najbolj priznanih strokovnjakov v Evropi. Letno na UKC Ljubljana opravijo 50 posegov zapiranja anevrizme in 150 posegov širitve žil.

Potek
V telo bolnika, ki leži na radiološki aparaturi, vstopijo v dimljah. Poseg se spremlja preko rentgenskih cevi. Z mikrokatetri vstopijo v telo in potujejo do možganov. Tam vstavijo posebne spirale iz platine in tako izključijo anevrizmo.

Poseg po Miloševićevih ocenah traja največ 12 ur, pri ministru pa je trajal manj kot pet ur.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.