Slovenija
29 ogledov

Po zahtevnem posegu že dela

Miklavčič naj bi se na delovno mesto vrnil v sredo, zaenkrat pa svoje delo oprav
1/2
Žurnal24 main
Minister za zdravje je prestal poseg, ki ga izvaja le malo centrov. Na UKC Ljubljana so z razpletom zadovoljni. Več v videoprispevku.

Poseg je zelo zahteven in ga izvaja le malo centrov. Gre za interventno znotrajžilno zapiranje možganske anevrizme. Anevrizmo, veliko tri krat tri milimetre, so pri ministru za zdravje Borutu Miklavčiču odkrili avgusta.

Anevrizma je izbočenje arterije v možganih. Večinoma se pojavi zaradi prirojene napake, ob telesnem ali psihičnem naporu pa lahko tudi poči.

Poseg je vodil vodja interventne nevroradiologije na UKC Ljubljana Zoran Milošević, ki je tudi začetnik tovrstnih posegov v UKC Ljubljana in eden najbolj priznanih strokovnjakov v Evropi. Letno na UKC Ljubljana opravijo 50 posegov zapiranja anevrizme in 150 posegov širitve žil.

Potek
V telo bolnika, ki leži na radiološki aparaturi, vstopijo v dimljah. Poseg se spremlja preko rentgenskih cevi. Z mikrokatetri vstopijo v telo in potujejo do možganov. Tam vstavijo posebne spirale iz platine in tako izključijo anevrizmo.

Poseg po Miloševićevih ocenah traja največ 12 ur, pri ministru pa je trajal manj kot pet ur.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.