Počivalšek pojasnil, zakaj so iz trgovin umaknili tehniko in oblačila

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Gospodarski minister je pojasnil ukrep, zaradi katerega morajo trgovine umakniti tehnično blago, obutev in oblačila.
Oglej si celoten članek

Včeraj je začel veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil sprejet z namenom zajezitve epidemije covid-19.

Odprte so lahko prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, z izjemo prodaje oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah. Več o tem preberite v prispevku Kje lahko popijem 'coffe to go' in zakaj lahko kupim žarnico, ne pa televizorja.

Ukrepi Kje lahko popijem "coffe to go" in zakaj lahko kupim žarnico, ne pa televizorja

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnila, da to pomeni, da so lahko odprte tiste prodajalne, pri katerih živila, blago za osebno nego in čiščenje predstavljajo skupaj več kot polovico asortimana. V teh prodajalnah se ne sme prodajati oblačil, obutve ter tehničnega blaga, ki ima garancijo. Manjši tehnični izdelki, kot so žarnice ali WC metlice, se lahko prodajajo. 

"Želimo skrajšati čas zadrževanja v trgovinah"

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj v Odmevih na TV Slovenija ukrep pojasnil z besedami: "Logika, ki stoji za omejitvenimi ukrepi, je, zmanjšati vse nenujne stike in nakupe. Želimo, da se skrajša čas zadrževanja v trgovini in predvsem omeji zgolj na najnujnejše nakupe."

Ukrepi! Izjeme iz odloka: Izrecno opozorilo glede uživanja hrane

Do prepovedi prodaje obutve in oblačil ter tehničnega blaga v trgovinah je po besedah sekretarke prišlo na podlagi posveta med različnimi strokovnjaki, epidemiologi, strokovno skupino NIJZ ter vlado. "Bilo je precej razprave o tem, kaj je nujna in kaj ne-nujna storitev," je pojasnila Cudemranova. "Kar se tiče oblačil in obutve je dovolj poskrbljeno s tem, da se lahko dejavnost izvaja tudi na daljavo, digitalno - ti kanali so odprti, odprti so vsi trgovci, ki se lahko organizirajo z osebnim prevzemom."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • 08:30 18. November 2020.

    e pa zdaj se bom še bolj zadrževal po trgovinah, že dodatno se ker ni barov zdaj ker je to …

  • 17:13 17. November 2020.

    Če ti crkne hladilnik ali katerikoli drug aparat, lahko preko dostave uradno naročiš drugega. Malo se znajdite. Gre se samo …

  • 15:59 17. November 2020.

    Sej ne morš verjet,bedarije,zakaj tovarne ne zaprejo za 14 dni,tam se tud širi covid

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.