Slovenija
8754 ogledov

Kje lahko popijem "coffe to go" in zakaj lahko kupim žarnico, ne pa televizorja

Gostinski lokal v času koronavirusa Profimedia
Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo pojasnjuje podrobnosti odloka.

Z današnjim dnem je začel veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil sprejet z namenom zajezitve epidemije covid-19.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman je pojasnila, da lahko delujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo izdelkov na kmetiji, z izjemo prodaje oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah.

WC metlica da, računalnik ne

"Delujejo lahko prodajalne, ki to blago prodajajo v pretežni meri, kar pomeni, da živila, blago za osebno nego in čiščenje predstavljajo skupaj več kot polovico asortimana," je pojasnila Cudemranova. "V teh prodajalnah se ne sme prodajati oblačil, obutev in tehničnega blaga - tehnično blago je vse, kar ima garancijo. V prodajalni z živili, blagom za osebno nego in čiščenje tako ne boste mogli kupiti televizorja ali računalnika, lahko pa manjše tehnične izdelke, ki niso predmet garancije, kot je na primer žarnica in WC metlica. Lahko se prodajajo tudi igrače, zvezki in pisala." 

Do prepovedi prodaje obutve in oblačil ter tehničnega blaga v trgovinah je po besedah sekretarke prišlo na podlagi posveta med različnimi strokovnjaki, epidemiologi, strokovno skupino NIJZ ter vlado. "Bilo je precej razprave o tem, kaj je nujna in kaj ne-nujna storitev," je pojasnila Cudemranova. "Kar se tiče oblačil in obutve je dovolj poskrbljenos  tem, da se lahko dejavnost izvaja tudi na daljavo, digitalno - ti kanali so odprti, odprti so vsi trgovci, ki se lahko organizirajo z osebnim prevzemom."

vlada seja Slovenija Vlada zaostruje: Večina prodajaln zaprtih, to so izjeme

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa

Delujejo lahko lekarne, prodajalne z ortopedskimi pripomočki, med katere spada tudi optika. Odprte so lahko tržnice, za katere velja podobna interpretacija kot za prodajalne - lahko se prodajajo živila, blago za osebo nego in čiščenje. 

Delujejo lahko kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe in servisne delavnice, kot so vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske in avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles. 

Delujejo lahko dimnikarske storitve, delujejo lahko gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, kjer je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki - na objektih, ki so novogradnje. Prav tako so lahko odprte trafike, kioski, dovoljen je osebni prevzem blaga ali hrane.

Osebni prevzem in konzumiranje hrane ter pijače

Osebni prevzem blaga ali hrane je dovoljen na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranja hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Ukrepi! Slovenija Izjeme iz odloka: Izrecno opozorilo glede uživanja hrane

"V primeru Mc'Donaldsa ali prevzema "coffe to go" velja, da se prepoved konzumiranja veže izključno na konzumiranje prevzete hrane na in ob prevzemnem mestu, torej na območju te dejavnosti, ne vse splošno," je pojasnila Cudermanova. "To je omejeno z drugimi odloki, ki niso vezani na odloke ministrstva za gospodarstvo."

Covid-19, Slovenija, Ljubljana | Avtor: epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana epa

Delujejo lahko tudi druge nujne storitve za zagotavljanja varnosti in zdravja. 

Začeta gradbena in vzdrževalna dela se lahko dokončajo v razumnem roku, dokazujejo pa se se s pogodbo ali naročilom. 

Ukrepi so zaostreni tudi kar se tiče omejitve prostora na posamezno stranko, ki je sedaj 30 kvadratnih metrov, ko gre za zaprte prostore in 10 kvadratnih metrov na odprtih prostorih, kot je tržnica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Pepi 09:53 17.november 2020.

    Kdo je tukaj nor????,Počivalšek izjavi,da prodaja ,tehnične robe,obutve in oblačil, ni dovoljen zaradi konkurečnosti do drugih trgovin,ki so zaprte,ta kokoš nabija čisto nekja drugega,pa kako hudiča vrjeti komu?????

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 22:09 16.november 2020.

    v Knjižnici smo brali butnglavce ,zdaj so kar v živo

  • fiston 19:56 16.november 2020.

    Nekaj logike je v tem. Pri žarnici nisi ravno izbirčen, televizorjev boš pa več pogledal in si vzel čas preden ga boš kupil. Enako velja recimo tudi za oblačila in čevlje, posebej za dame. No če ti tega ni treba ...prikaži več se da tudi preko interneta nabaviti, pa ti dostavijo.