Podjetnikom višje davčne olajšave

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
S petkovo objavo v uradnem listu danes začenjata veljati noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter o dohodnini, s katerima se zvišujejo davčne olajšave za podjetja in samostojne podjetnike posameznike.
Oglej si celoten članek

Hkrati se znižuje tudi davek od dohodkov pravnih oseb, vse to pa že od letošnjega 1. januarja.

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb se tako v letu 2012 znižuje za dve odstotni točki na 18 odstotkov. V naslednjih treh letih se bo zniževala po eno odstotno točko, tako da bo leta 2015 znašala le še 15 odstotkov.

Davčna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj se tako za podjetja kot podjetnike posameznike zvišuje na sto odstotkov, pri čemer se je posebna regijska olajšava, ki so jo za tovrstna vlaganja lahko doslej uporabljala podjetja, ukinila.

Hkrati se je zvišala tudi splošna investicijska olajšava, in sicer s 30 na 40 odstotkov vrednosti vlaganj.

Vlada je obe davčni noveli pripravila, da bi že v letu 2012 ustvarila možnost za 150 milijonov evrov davčnih razbremenitev. Te naj bi po pričakovanjih spodbudile gospodarski zagon, investicije in odpiranje novih delovnih mest.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.