Slovenija
22 ogledov

Podjetnikom višje davčne olajšave

dENAR Shutterstock
S petkovo objavo v uradnem listu danes začenjata veljati noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter o dohodnini, s katerima se zvišujejo davčne olajšave za podjetja in samostojne podjetnike posameznike.

Hkrati se znižuje tudi davek od dohodkov pravnih oseb, vse to pa že od letošnjega 1. januarja.

Stopnja davka od dohodkov pravnih oseb se tako v letu 2012 znižuje za dve odstotni točki na 18 odstotkov. V naslednjih treh letih se bo zniževala po eno odstotno točko, tako da bo leta 2015 znašala le še 15 odstotkov.

Davčna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj se tako za podjetja kot podjetnike posameznike zvišuje na sto odstotkov, pri čemer se je posebna regijska olajšava, ki so jo za tovrstna vlaganja lahko doslej uporabljala podjetja, ukinila.

Hkrati se je zvišala tudi splošna investicijska olajšava, in sicer s 30 na 40 odstotkov vrednosti vlaganj.

Vlada je obe davčni noveli pripravila, da bi že v letu 2012 ustvarila možnost za 150 milijonov evrov davčnih razbremenitev. Te naj bi po pričakovanjih spodbudile gospodarski zagon, investicije in odpiranje novih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.