"Podobno le na Poljskem"

Foto: Žurnal24 Na ministrstvu za šolstvo težave z učbeniki označujejo s petimi P: preobsežno, p
Založniki: Vsi stroški na ramenih staršev.
Oglej si celoten članek

Šolarji. Po podatkih Evropskega združenja šolskih založnikov sta med 15 evropskimi državami le Slovenija in Poljska tisti, v katerih financiranje gradiv, ki postanejo last učenca, v celoti pade na ramena staršev. V združenju zatrjujejo tudi, da je število učbenikov za posamezen predmet v Sloveniji še vedno precej nižje od evropskega povprečja.

Učbeniška vojna še traja
Na ministrstvu za šolstvo so prepričani nasprotno. Na področju učbenikov in gradiv je konkurenca tako huda, da učitelji pri izbiri namesto strokovnih argumentov uporabljajo druga merila, pove Boris Černilec, generalni direktor direktorata za vrtce in osnovno šolo.

Če starši vse učbenike in delovne zvezke kupijo za osmošolca, za to odštejejo okoli 500 evrov, za prvošolčka pa tak komplet stane približno 130 evrov, pravi Černilec in dodaja, da so cene previsoke. Mnenje Mihe Kovača, predsednika odbora za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije in glavnega urednika pri Mladinski knjigi, je drugačno. "Cene učbeniških kompletov so se znižale, kakovost pa izboljšala," zatrjuje.

Založniki nasprotujejo tudi učbeniškim skladom, ki naj bi po njihovo dražili učna gradiva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.