Slovenija
36 ogledov

"Podobno le na Poljskem"

Na ministrstvu za šolstvo težave z učbeniki označujejo s petimi P: preobsežno, p Žurnal24 main
Založniki: Vsi stroški na ramenih staršev.

Šolarji. Po podatkih Evropskega združenja šolskih založnikov sta med 15 evropskimi državami le Slovenija in Poljska tisti, v katerih financiranje gradiv, ki postanejo last učenca, v celoti pade na ramena staršev. V združenju zatrjujejo tudi, da je število učbenikov za posamezen predmet v Sloveniji še vedno precej nižje od evropskega povprečja.

Učbeniška vojna še traja
Na ministrstvu za šolstvo so prepričani nasprotno. Na področju učbenikov in gradiv je konkurenca tako huda, da učitelji pri izbiri namesto strokovnih argumentov uporabljajo druga merila, pove Boris Černilec, generalni direktor direktorata za vrtce in osnovno šolo.

Če starši vse učbenike in delovne zvezke kupijo za osmošolca, za to odštejejo okoli 500 evrov, za prvošolčka pa tak komplet stane približno 130 evrov, pravi Černilec in dodaja, da so cene previsoke. Mnenje Mihe Kovača, predsednika odbora za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije in glavnega urednika pri Mladinski knjigi, je drugačno. "Cene učbeniških kompletov so se znižale, kakovost pa izboljšala," zatrjuje.

Založniki nasprotujejo tudi učbeniškim skladom, ki naj bi po njihovo dražili učna gradiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.