Podražil bi delavsko vozovnico

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Za 40 evrov. Fekonja predlaga podražitev, Velov proti. Mestna uprava: Znesek se bo spremenil.
Oglej si celoten članek

Občinski svetnik Mestne občine Kranj (MOK) Beno Fekonja predlaga podražitev delavske vozovnice za mestni potniški promet (MPP).

Z odlokom, ki je bil sprejet pred dvema letoma, so se namreč mesečne vozovnice pocenile na pet evrov, spomni. "Nimamo tako urejenega MPP, da bi delavci v razumnem času prišli na delo, zato imajo s prevozom bistveno več stroškov, kot pa znaša nadomestilo, ki ga delodajalec veže na ceno mesečne vozovnice," pravi. Zato predlaga, da bi delavske vozovnice podražili na 45 evrov, cene preostalih pa bi ostale nespremenjene.

Velov proti podražitvi

Pobudnik pocenitve, nekdanji podžupan Igor Velov, predlogu nasprotuje. "To pomeni, da bi občina ljudem popravljala plačo. To ni njena stvar, temveč stvar sindikatov in podjetij. Občina mora slediti cilju, da je MPP čim dostopnejši in učinkovitejši način povezave. S tem rešuje tudi problem varnosti, parkiranja in ekologije," pravi. Velov se strinja, da kranjski MPP ni najučinkovitejši, vendar spomni, da je bila pocenitev vozovnic le prvi ukrep, drugi, izboljšava avtobusnih linij, pa po spremembi oblasti nikoli ni bil izpeljan do konca, ocenjuje.

Snujejo novo strategijo

MOK trenutno za subvencioniranje nizke cene mestnega potniškega prometa namenja dobrega pol milijona evrov na leto. Se bo pa znesek v novi strategiji verjetno, sodeč po napovedih kranjske mestne uprave, spremenil. "Višina občinske subvencije ne vpliva le na vrednost prevoza, ki jo delodajalec povrne delavcu, temveč tudi na odhodek občine," so zapisali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.