Slovenija
9 ogledov

Podražil bi delavsko vozovnico

Alpetour Iztok Golob
Za 40 evrov. Fekonja predlaga podražitev, Velov proti. Mestna uprava: Znesek se bo spremenil.

Občinski svetnik Mestne občine Kranj (MOK) Beno Fekonja predlaga podražitev delavske vozovnice za mestni potniški promet (MPP).

Z odlokom, ki je bil sprejet pred dvema letoma, so se namreč mesečne vozovnice pocenile na pet evrov, spomni. "Nimamo tako urejenega MPP, da bi delavci v razumnem času prišli na delo, zato imajo s prevozom bistveno več stroškov, kot pa znaša nadomestilo, ki ga delodajalec veže na ceno mesečne vozovnice," pravi. Zato predlaga, da bi delavske vozovnice podražili na 45 evrov, cene preostalih pa bi ostale nespremenjene.

Velov proti podražitvi

Pobudnik pocenitve, nekdanji podžupan Igor Velov, predlogu nasprotuje. "To pomeni, da bi občina ljudem popravljala plačo. To ni njena stvar, temveč stvar sindikatov in podjetij. Občina mora slediti cilju, da je MPP čim dostopnejši in učinkovitejši način povezave. S tem rešuje tudi problem varnosti, parkiranja in ekologije," pravi. Velov se strinja, da kranjski MPP ni najučinkovitejši, vendar spomni, da je bila pocenitev vozovnic le prvi ukrep, drugi, izboljšava avtobusnih linij, pa po spremembi oblasti nikoli ni bil izpeljan do konca, ocenjuje.

Snujejo novo strategijo

MOK trenutno za subvencioniranje nizke cene mestnega potniškega prometa namenja dobrega pol milijona evrov na leto. Se bo pa znesek v novi strategiji verjetno, sodeč po napovedih kranjske mestne uprave, spremenil. "Višina občinske subvencije ne vpliva le na vrednost prevoza, ki jo delodajalec povrne delavcu, temveč tudi na odhodek občine," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.