Pogača zdaj registrirana

Foto: Žurnal24 V Beli krajini pripravljajo več delavnic za peko te slastne kulinarične posebnos
Belokranjska posebnost. Registracija objavljena v Uradnem listu EU.
Oglej si celoten članek
Embalaža in logotip

Natečaj. Danes se zaključuje javni natečaj za izbiro logotipa in embalaže za belokranjsko pogačo. V Društvu kmečkih žena Metlika pričakujejo, da bodo naslednji teden že imeli idejne rešitve, pripravljajo tudi zloženko z osnovnimi informacijami o belokranjski pogači.

Za Društvo kmečkih žena Metlika, ki se že nekaj let ukvarja z zaščito belokranjske pogače, je bil včeraj, ko so v Uradnem listu Evropske unije objavili uredbo o registraciji imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti, velik dan.

“Ponosni smo, da je belokranjska pogača postala četrta slovenska jed, ki je registrirana pri Evropski komisiji,” je povedala Andreja Drakulič Veselič iz Turističnoinformacijskega centra Metlika. Certifikat za peko belokranjske pogače ima trenutno 16 proizvajalcev, v postopku presoje so štirje, pričakujejo pa še šest novih, je pojasnila Drakulič Veseličeva.

Za belokranjsko pogačo potrebujete: 50 dekagramov mehke bele moke, 3 decilitre mlačne vode, 2 kavni žlički soli, 20 gramov kvasa, 1 ščepec kumine, 1 celo jajce in pol žličke sladkorja. Iz moke, vode, soli in kvasa pripravimo zmes, ki jo gnetemo od 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da testo postane gladko in ne pretrdo ter se ne prijema rok. Pečemo od 20 do 25 minut v pečici, ki jo predhodno ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Pogača mora biti zapečena svetlo rjavo, v sredini visoka od 3 do 4 centimetre, ob robu pa od 1 do 2 centimetra. Diši po sveže pečenem kruhu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.