Natečaj. Danes se zaključuje javni natečaj za izbiro logotipa in embalaže za belokranjsko pogačo. V Društvu kmečkih žena Metlika pričakujejo, da bodo naslednji teden že imeli idejne rešitve, pripravljajo tudi zloženko z osnovnimi informacijami o belokranjski pogači.
Za Društvo kmečkih žena Metlika, ki se že nekaj let ukvarja z zaščito belokranjske pogače, je bil včeraj, ko so v Uradnem listu Evropske unije objavili uredbo o registraciji imena v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti, velik dan.
“Ponosni smo, da je belokranjska pogača postala četrta slovenska jed, ki je registrirana pri Evropski komisiji,” je povedala Andreja Drakulič Veselič iz Turističnoinformacijskega centra Metlika. Certifikat za peko belokranjske pogače ima trenutno 16 proizvajalcev, v postopku presoje so štirje, pričakujejo pa še šest novih, je pojasnila Drakulič Veseličeva.
Za belokranjsko pogačo potrebujete: 50 dekagramov mehke bele moke, 3 decilitre mlačne vode, 2 kavni žlički soli, 20 gramov kvasa, 1 ščepec kumine, 1 celo jajce in pol žličke sladkorja. Iz moke, vode, soli in kvasa pripravimo zmes, ki jo gnetemo od 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da testo postane gladko in ne pretrdo ter se ne prijema rok. Pečemo od 20 do 25 minut v pečici, ki jo predhodno ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Pogača mora biti zapečena svetlo rjavo, v sredini visoka od 3 do 4 centimetre, ob robu pa od 1 do 2 centimetra. Diši po sveže pečenem kruhu.