Pogoji za upokojitev v letu 2023

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pri upokojitvenih pogojih bo leta 2023 edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola.
Oglej si celoten članek

Tako bo tudi za moške od 1. januarja 2023 veljalo, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka.

Pokojninska novela, sprejeta lani, je za moške skrajšala prehodno obdobje pri postopnem izenačevanju odmerne lestvice z ženskami. Tako bo za moške že od 1. januarja 2023 veljal takšen odmerni odstotek, kot je pri ženskah že uveljavljen.

Starostno pa se bo mogoče zaradi skrbi za otroke in obveznega služenja vojaškega roka upokojiti tudi ob dopolnjenih 38 letih pokojninske dobe brez dokupa. Zaradi otrok bo znižanje mogoče največ do starosti 61 let, zaradi služenja vojaškega roka pa največ do starosti 63 let.

Možna bo tudi predčasna upokojitev pri dopolnjeni starosti 60 let in s 40 leti pokojninske dobe, so navedli na pokojninskem zavodu. Za razliko od pogoja za starostno upokojitev, kjer je zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa, gre v primeru predčasne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, ki lahko denimo zajema tudi leta, ki so jih zavarovanci dokupili.

Obeta se pokojninska reforma 

Sicer pa je pričakovati, da bo leto 2023 na pokojninskem področju pestro. V okviru načrta za okrevanje in odpornost za prihodnje leto je namreč predvidena priprava predloga pokojninske reforme, ki naj bi ga socialni partnerji prejeli do sredine leta. Reformo naj bi postopno uveljavljali od leta 2024 naprej.

Minister Luka Mesec je pred kratkim dejal, da si vlada ne želi podaljšati zahtevane pokojninske dobe nad 40 let, če bo to potrebno pa bo prehodno obdobje dolgo. Hkrati želijo, da bo pokojnina 70 odstotkov plače, ki jo je posameznik prejemal. Več o tem lahko preberete tukaj. 

V skladu z enim od ciljev iz izhodišč za prenovo pokojninskega sistema, ki so jih socialni partnerji uskladili leta 2017 in ki bi mu sledil tudi minister za delo Luka Mesec, naj bi postopno dosegli ustrezno višino pokojnin z najnižjo nadomestitveno stopnjo v višini 70 odstotkov. Kot je Mesec sredi decembra pojasnil novinarjem, to pomeni, da bi posameznikova pokojnina ob upokojitvi znašala vsaj 70 odstotkov zneska, ki ga je prejemal kot plačo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 21:20 28. December 2022.

    Kako bodo popravili krivice tistim upokojencem, ki so padli v ZUJF ? Najslabši pogoji , najnižji odmerni odstotek, nepriznavanje vojaške …

  • 13:49 28. December 2022.

    Levi Mesec bo kaj naredil?

  • 13:41 28. December 2022.

    Močno upam, da bo Mesec vztrajal pri obljubljenim. Če kdo lahko doseže kar so si zadali, potem je to Levica.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.