Slovenija
96135 ogledov

Pogoji za upokojitev v letu 2023

upokojenci Saša Despot
Pri upokojitvenih pogojih bo leta 2023 edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola.

Tako bo tudi za moške od 1. januarja 2023 veljalo, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka.

Pokojninska novela, sprejeta lani, je za moške skrajšala prehodno obdobje pri postopnem izenačevanju odmerne lestvice z ženskami. Tako bo za moške že od 1. januarja 2023 veljal takšen odmerni odstotek, kot je pri ženskah že uveljavljen.

Starostno pa se bo mogoče zaradi skrbi za otroke in obveznega služenja vojaškega roka upokojiti tudi ob dopolnjenih 38 letih pokojninske dobe brez dokupa. Zaradi otrok bo znižanje mogoče največ do starosti 61 let, zaradi služenja vojaškega roka pa največ do starosti 63 let.

Možna bo tudi predčasna upokojitev pri dopolnjeni starosti 60 let in s 40 leti pokojninske dobe, so navedli na pokojninskem zavodu. Za razliko od pogoja za starostno upokojitev, kjer je zahtevanih 40 let pokojninske dobe brez dokupa, gre v primeru predčasne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, ki lahko denimo zajema tudi leta, ki so jih zavarovanci dokupili.

Obeta se pokojninska reforma 

Sicer pa je pričakovati, da bo leto 2023 na pokojninskem področju pestro. V okviru načrta za okrevanje in odpornost za prihodnje leto je namreč predvidena priprava predloga pokojninske reforme, ki naj bi ga socialni partnerji prejeli do sredine leta. Reformo naj bi postopno uveljavljali od leta 2024 naprej.

Minister Luka Mesec je pred kratkim dejal, da si vlada ne želi podaljšati zahtevane pokojninske dobe nad 40 let, če bo to potrebno pa bo prehodno obdobje dolgo. Hkrati želijo, da bo pokojnina 70 odstotkov plače, ki jo je posameznik prejemal. Več o tem lahko preberete tukaj. 

V skladu z enim od ciljev iz izhodišč za prenovo pokojninskega sistema, ki so jih socialni partnerji uskladili leta 2017 in ki bi mu sledil tudi minister za delo Luka Mesec, naj bi postopno dosegli ustrezno višino pokojnin z najnižjo nadomestitveno stopnjo v višini 70 odstotkov. Kot je Mesec sredi decembra pojasnil novinarjem, to pomeni, da bi posameznikova pokojnina ob upokojitvi znašala vsaj 70 odstotkov zneska, ki ga je prejemal kot plačo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
 • sandi76 21:20 28.december 2022.

  Kako bodo popravili krivice tistim upokojencem, ki so padli v ZUJF ? Najslabši pogoji , najnižji odmerni odstotek, nepriznavanje vojaške dobe, otrok..... Kaj so krivi tisti, ki so padli v ta ZUJF, sedaj pa se vsem ostalim pogoji izboljšujejo, medtem ...prikaži večtem ko se ZUJFovim upokojencem ne in so do konca življenja obsojeni na najslabše pogoje upokojevanja ? Kako bo ta krivica popravljena ?? Lepo bi bilo, če bi Sušnik enkrat dejansko za njih naredil nekaj dobrega !

 • Toma 13:49 28.december 2022.

  Levi Mesec bo kaj naredil?

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 13:41 28.december 2022.

  Močno upam, da bo Mesec vztrajal pri obljubljenim. Če kdo lahko doseže kar so si zadali, potem je to Levica.

Sorodne novice