Slovenija
66409 ogledov

V četrtek bo zadnjič izplačana višja pokojnina

Denar, evri Profimedia
V četrtek, 29. decembra, bo izplačana pokojnina za december. Skupaj s pokojnino bodo upokojenci prejeli še dodatek v višini 4,5 odstotka pokojnine, ki so ga prejeli že novembra, a ga januarja ne bodo več. To pomeni, da bo januarsko izplačilo dobre štiri odstotke nižje kot decembrsko.

Nekdo, ki bo decembra prejel 1045 evrov, bo januarja na račun prejel nakazanih 45 evrov manj. Pri 732 evrih pokojnine bo januarsko nakazilo pokojnine 32 evrov nižje.

Februarja se bodo pokojnine zvišale ali kot se uradno reče uskladile, hkrati s povišico pa bo izveden poračun tudi za januar. Povedano bolj po domače, za nazaj bodo izplačali bodo znesek, kot da bi se pokojnine zvišale že s prvim januarjem.

Koliko se bodo pokojnine februarja zvišale, še ni dokončno znano, po napovedih bi morala biti povišica med 4,9- in 5,2-odstotna, kot najbolj verjetno zvišanje se omenja 4,9-odstotno zvišanje, a podatki trenutno kažejo nekoliko slabše.

Pokojnine se skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zvišajo za 60 odstotkov rasti plač in za 40 odstotkov inflacije v preteklem letu. Podatek za rast plač imamo trenutno le za prvih deset mesecev in znaša 2,1 odstotka, kar bi prineslo 1,3-odstotno zvišanje pokojnin. Podatek za inflacijo je znan za prvih enajst mesecev in znaša 8,7 odstotka, kar bi prineslo 3,5-odstotno zvišanje pokojnin, skupaj torej 4,8 odstotka višjo pokojnino. Končni podatki bodo znani, ko bo znana inflacija in rast plač v celotnem letošnjem letu, to bo predvidoma 15. februarja. Uskladitev se zato opravi s februarsko pokojnino, a se izvede tudi poračun za januar, kar pomeni, da se povišica obračuna tudi za januarsko pokojnino, izplača pa s februarsko. 

Pokojnine se morajo zvišati oziroma uskladiti vsaj za polovico inflacije, a je to trenutno manj kot kombinacija rasti plač in inflacije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • dare326 10:08 28.december 2022.

    Plešite državljani vsi, sedaj je Svoboda. Malo vzameš tu, malo tam in je dovolj za nenasitne in nesposobne brezdelneže, ki si pravijo civilna družba. Golob pravi, več brezmesnih dni, kar je poziv na umor upokojencev. Starejši potrebujejo več beljakovin, da ...prikaži več lahko vzdržujejo mišice. Če slednje atrofirajo, se človek neha gibati in počasi usahne. Kapiš, Golob?

  • jakec42 19:51 27.december 2022.

    Cvilil boš tudi ti in tvoji starši budalo,pokaži mi poštenega politika na bilo kateri strani!!

  • Boschtjan Zupanchich 21:11 26.december 2022.

    A gre inflacija bolj gor, ali pokojnine ? Kdo bo zdaj prvi ? Inflacija, ali plače/pokojnine ?