Pogoji za upokojitev v letu 2018: Delali bomo štiri mesece dlje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Tudi v naslednjem letu se v skladu s sprejeto pokojninsko reformo pogoji za upokojitev zaostrujejo. Vsi se bomo upokojevali nekoliko starejši, ženske pa tudi z več obvezne pokojninske dobe, ki se bo zdaj ustalila pri 40 letih.
Oglej si celoten članek
V skladu s pokojninsko reformo ZPIZ-2 se za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2018 podaljšuje starostna omejitev, in sicer tako za moške kot tudi za ženske za štiri mesece. Med tem ko bodo po novem eni in drugi morali doseči 40 let pokojninske dobe brez dokupa. V letu 2018 pa se podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove. V preteklem letu so se upoštevale osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 23 let zavarovanja od leta 1970 dalje, v letu 2018 pa se bo upoštevalo 24 let.

Možnih je tudi nekaj izjem ...

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih možno pridobiti tudi pri nižji starosti. Predpisane starosti je možno znižati zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti. Starostna meja se zniža za šest mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva otroka, za 26 mesecev za tri otroke, za 36 mesecev za štiri otroke in za 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva.
 
Znižanje je možno tudi zaradi služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja. Poleg tega pa tudi zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Zaradi otrok se ženski oziroma moškemu, če je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let, največ do dopolnjenega 61. leta starosti. Zaradi služenja obveznega vojaškega roka se moškemu, ki je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let največ do dopolnjenega 63. leta starosti.
 
Pravico do starostne pokojnine je možno pridobiti pri nižji starosti tudi zaradi dela na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju (beneficirana delovna doba) ali osebnih okoliščin, ki so pogojene z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. decembra 2000 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, nato pa do prištete dobe.

Kaj pa predčasna ali vdovska pokojnina?

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice predčasne pokojnine v letu 2018 morata biti izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer ženska izpolni pogoje, če je dopolnila starost 59 let in 8 mesecev ter 40 let pokojninske dobe, moški pa, če je dopolnil starost 60 let ter 40 let pokojninske dobe.

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil oziroma dopolnila 56 let starosti, kar je pol leta več kot je bilo potrebno lansko leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 13:20 31. December 2017.

    Izracun v clanku ne stima. 60 let starosti in 40 let delovne dobe minus vojska in delo pred 18 letom …

  • 21:16 30. December 2017.

    to pa je škodljivec države

  • 20:53 30. December 2017.

    Ob tako skrb zbujajočih podatkih, na katere pa privilegiranci ne opozarjajo, Milan Kučan, nekdanji predsednik države, mesečno prejme 3.220,96 evra …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.