Slovenija
30142 ogledov

Pogoji za upokojitev v letu 2018: Delali bomo štiri mesece dlje

Pokojnina Profimedias
Tudi v naslednjem letu se v skladu s sprejeto pokojninsko reformo pogoji za upokojitev zaostrujejo. Vsi se bomo upokojevali nekoliko starejši, ženske pa tudi z več obvezne pokojninske dobe, ki se bo zdaj ustalila pri 40 letih.
V skladu s pokojninsko reformo ZPIZ-2 se za pridobitev pravice do starostne pokojnine v letu 2018 podaljšuje starostna omejitev, in sicer tako za moške kot tudi za ženske za štiri mesece. Med tem ko bodo po novem eni in drugi morali doseči 40 let pokojninske dobe brez dokupa. V letu 2018 pa se podaljšuje tudi obdobje, ki se upošteva za izračun pokojninske osnove. V preteklem letu so se upoštevale osnove iz katerih koli najugodnejših zaporednih 23 let zavarovanja od leta 1970 dalje, v letu 2018 pa se bo upoštevalo 24 let.

Možnih je tudi nekaj izjem ...

Pravico do starostne pokojnine je v določenih primerih možno pridobiti tudi pri nižji starosti. Predpisane starosti je možno znižati zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti. Starostna meja se zniža za šest mesecev za enega otroka, za 16 mesecev za dva otroka, za 26 mesecev za tri otroke, za 36 mesecev za štiri otroke in za 48 mesecev za pet ali več otrok. Do znižanja starosti je upravičena ženska, moški pa le, če je užival pravico do nadomestila iz naslova starševstva.
 
Znižanje je možno tudi zaradi služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja. Poleg tega pa tudi zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti.

Zaradi otrok se ženski oziroma moškemu, če je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let, največ do dopolnjenega 61. leta starosti. Zaradi služenja obveznega vojaškega roka se moškemu, ki je dopolnil 38 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko zniža starostna meja 65 let največ do dopolnjenega 63. leta starosti.
 
Pravico do starostne pokojnine je možno pridobiti pri nižji starosti tudi zaradi dela na delovnih mestih, kjer se je zavarovalna doba štela v povečanem trajanju (beneficirana delovna doba) ali osebnih okoliščin, ki so pogojene z zdravstvenim stanjem, zaradi katerih so bile osebe do 31. decembra 2000 upravičene do štetja zavarovalne dobe s povečanjem, nato pa do prištete dobe.

Kaj pa predčasna ali vdovska pokojnina?

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice predčasne pokojnine v letu 2018 morata biti izpolnjena pogoja starosti in pokojninske dobe, in sicer ženska izpolni pogoje, če je dopolnila starost 59 let in 8 mesecev ter 40 let pokojninske dobe, moški pa, če je dopolnil starost 60 let ter 40 let pokojninske dobe.

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil oziroma dopolnila 56 let starosti, kar je pol leta več kot je bilo potrebno lansko leto.

Komentarjev 9
 • Avatar Dodoman
  Dodoman 13:20 31.december 2017.

  Izracun v clanku ne stima. 60 let starosti in 40 let delovne dobe minus vojska in delo pred 18 letom ce imas se vedno izpolnjenih 40 let delovne dobe. Preverjeno na strani SPIZ-a. To je moj primer in vem da je pravilen.

 • stary1 21:16 30.december 2017.

  to pa je škodljivec države

 • mihatirs 20:53 30.december 2017.

  Ob tako skrb zbujajočih podatkih, na katere pa privilegiranci ne opozarjajo, Milan Kučan, nekdanji predsednik države, mesečno prejme 3.220,96 evra pokojnine, to je več kot 5-krat več od 60 odstotkov slovenskih upokojencev, kar 21-krat več, kot znaša najnižja pokojnina v ...prikaži več Sloveniji, oziroma 5,8-krat več kot znaša najnižja pokojninska osnova, je izračunala naša novinarka. Ob tem povejmo, da Kučan prejema redno pokojnino v višini 1.623 evrov, preostali znesek do 3.220,96 evra pa je razlika do 80 ods