Pogojno ekološki D. Türk

Foto: Žurnal24 Predsednik vstopa v toyoto, ki ponuja zadostno udobje in avtonomijo, da bi lahko
Predsednik Danilo Türk bi lahko na vse službene poti odhajal s hibridnim avtom. A ne.
Oglej si celoten članek

Predsednik republike želi z vožnjo s hibridnim avtomobilom biti Slovencem za zgled. A kaj ko Toyotinega hibrida uporablja predvsem za vožnjo po mestu, medtem ko smo ga v ponedeljek zjutraj zasačili, ko so ga v službo pripeljali s terenskim BMW-jem X5. Tisti popoldan je moral predsednik v Koper. Ob BMW-ju pogosto uporablja tudi posebej podaljšano različico audija A8, ki velja za vse prej kot ekološko vozilo.

Medtem ko si Evropska komisija prizadeva za sprejetje zakonodaje, ki bi omejevala povprečni izpust škodljivih izpustov CO2 na 130 gramov na prevožen kilometer, predsednikov (ugibamo, da dizelski) A8 na enaki razdalji v zrak izpusti 227 gramov. Če gre za potratni bencin v nosu, pa je ta številka še občutno višja.

 

104

grame škodljivega CO2 na kilometer izpusti prius, A8 pa z 227 grami več kot dvakrat toliko.

Hibrida za vse poti
Glede na dejstvo, da pri A8 ne gre za blindirano vozilo, bi lahko predsednik za potovanja po Sloveniji uporabljal hibridno toyoto, kar bi bilo z vidika ekologije tudi sprejemljivejše,” razmišlja Miha Pečoler, Žurnalov novinar avtomobilizma, in dodaja, da hibridni prius na povratni poti med Ljubljano in Mariborom v zrak izpusti 27 kilogramov škodljivega ogljikovega dioksida, medtem ko izpusti BMW-jeva terenska petica (s trilitrskim dizelskim motorjem) dobrega 55,5 kilograma, audijeva osmica (z motorjem enake prostornine) pa kar 59 kilogramov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.