Poiščite najkrajše čakalne dobe

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na pregled kolka bi v Novi Gorici čakali slaba dva meseca, v Murski Soboti več kot pol leta.
Oglej si celoten članek

Avgustovska telefonska anketa ministrstva za zdravje ponovno potrjuje, da se primerjava čakalnih dob izvajalcev zdravstvenih storitev pogosto izplača. Razlike v čakalnih dobah so med posameznimi izvajalci ponekod skoraj polletne.

Na pregled pred endoprotezo artroplastiko kolka bi sodeč po anketi najmanj čakali v novogoriški bolnišnici, in sicer do septembra. V večini zavodov bi vas na pregled naročili oktobra, v Murski Soboti bi čakali do februarja prihodnje leto. Na pregled v ambulanti dojk bi v Zdravstvenem domu Ljubljana center čakali do decembra, v Brežicah in Novem mestu do oktobra, v Trbovljah pa le do septembra. 

"Pri mnogih izvajalcih so se čakalne dobe skrajšale, čeprav je to v poletnem času zaradi dopustov manj opazno," ugotavljajo na ministrstvu. Za nekatere zdravstvene storitve, kot so denimo angiografija, posegi na venah in arterijah, magnetna resonanca, operacija hrbtenice, operacija žolčnih kamnov ter posegi na perifernem ožilju, niso pri nobenem izvajalcu pridobili točnega datuma, temveč le okviren čas čakanja. "Natančen datum določijo ob prejemu napotnice," pravijo.

Zavarovane osebe si med izvajalci zdravstvenih storitev, s katerimi ima zavod za zdravstveno zavarovanje pogodbo, lahko na podlagi napotnice prosto izberejo zdravstveni zavod, v njem pa zaposlene specialiste ali zdravnike specialiste, pojasnjujejo na zavodu. "Specialista, ki ga je zavarovana oseba izbrala in je dobil napotnico za zdravljenje za daljši čas, pa praviloma ne more zamenjati, preden preteče eno leto," še dodajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.