Slovenija
12 ogledov

Poiščite najkrajše čakalne dobe

Ker je delo v času stavke upočasnjeno, na ZZZS svetujejo, naj zavarovanci z urej Žurnal24 main
Na pregled kolka bi v Novi Gorici čakali slaba dva meseca, v Murski Soboti več kot pol leta.

Avgustovska telefonska anketa ministrstva za zdravje ponovno potrjuje, da se primerjava čakalnih dob izvajalcev zdravstvenih storitev pogosto izplača. Razlike v čakalnih dobah so med posameznimi izvajalci ponekod skoraj polletne.

Na pregled pred endoprotezo artroplastiko kolka bi sodeč po anketi najmanj čakali v novogoriški bolnišnici, in sicer do septembra. V večini zavodov bi vas na pregled naročili oktobra, v Murski Soboti bi čakali do februarja prihodnje leto. Na pregled v ambulanti dojk bi v Zdravstvenem domu Ljubljana center čakali do decembra, v Brežicah in Novem mestu do oktobra, v Trbovljah pa le do septembra. 

"Pri mnogih izvajalcih so se čakalne dobe skrajšale, čeprav je to v poletnem času zaradi dopustov manj opazno," ugotavljajo na ministrstvu. Za nekatere zdravstvene storitve, kot so denimo angiografija, posegi na venah in arterijah, magnetna resonanca, operacija hrbtenice, operacija žolčnih kamnov ter posegi na perifernem ožilju, niso pri nobenem izvajalcu pridobili točnega datuma, temveč le okviren čas čakanja. "Natančen datum določijo ob prejemu napotnice," pravijo.

Zavarovane osebe si med izvajalci zdravstvenih storitev, s katerimi ima zavod za zdravstveno zavarovanje pogodbo, lahko na podlagi napotnice prosto izberejo zdravstveni zavod, v njem pa zaposlene specialiste ali zdravnike specialiste, pojasnjujejo na zavodu. "Specialista, ki ga je zavarovana oseba izbrala in je dobil napotnico za zdravljenje za daljši čas, pa praviloma ne more zamenjati, preden preteče eno leto," še dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.