Poklukar napovedal, kdaj bi lahko začeli cepiti vso populacijo

Foto: Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Foto: Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
V prvem tednu maja pričakujejo 120 tisoč odmerkov cepiva.
Oglej si celoten članek

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bodo v naslednjih dneh stopnjevali s cepljenjem, saj računajo na večje število odmerkov. "Predvidevamo, da bomo že v prvem tednu maja imeli dodatno 9000 odmerkov cepiva Moderne, ki so predvideni za drugo cepljenje, 69.000 AstraZenece (9000 za drugo cepljenje), 6000 odmerkov cepiva Johnson & Johnson in preko 56.000 Pfizerja, skupaj torej preko 120.000 odmerkov," je pojasnil Poklukar.

"Zadnje etape epidemije ne bomo zmogli, če ne stopimo skupaj. Izhod v poletje je odvisen od nas vseh - da se pridružimo cepljenju, ko smo nanj poklicani. Vse prebivalce prosim, da se nanj prijavijo in odzovejo, ko bodo povabljeni. Vsa cepiva so varna in učinkovita.

Janez Poklukar, minister za zdravje

Danes se je sešel s predstavniki cepilnih centrov po Sloveniji, zadovoljen, da pri cepljenju sodelujeta tudi Civilna zaščita in vojska. "Izkušnje vojske in CZ so izrednega pomena, verjamemo, da bomo na ta način dodatno okrepili številna cepilna mesta," je poudaril Poklukar. "Pogovarjali smo se o organizaciji, scenarijih, dobrih praksah in problemih, ki jih imajo na posameznih cepilnih mestih."

Slovenija Dobili boste SMS države, bodite pozorni nanj

Zdravstveni delavci so po besedah Poklukarja izčrpani, a hkrati močno motivirani, da precepijo kritično število populacije, kar bo prineslo več zdravja in hitrejše sproščanje ter s tem odpiranje družbe. 

"Trenutno pomagamo okoli 50 cepilnim centrom, velika večina jih je poudarila odlično sodelovanje s CZ in vojsko. Z vsemi močmi bomo pomagali, kot smo pomagali do sedaj, da nalogo, ki jo je omenil minister, izvedemo čim bolj usklajeno in učinkovito.

Naša pomoč je odvisna od cepilnega centra, a gre predvsem za administrativne in organizacijske naloge, da razbremenimo zdravstveno osebje.

Srečko Šestan, Civilna zaščita

Zdravstvena enota vojske sedaj cepi pripadnike slovenske vojske in drugih obrambno-varnostnih služb, postavili in logistično podprli so tudi cepilni center v Kranju, enak bo pripravljen tudi v Ljubljani, če bo treba.

Poklukar je pojasnil, da bi cepilni centri za krajše obdobje zmogli cepljenje 2 do 3-kratnika obsega cepljenja, kot ga opravljajo sedaj. "To je dovolj, da v dveh mesecih precepimo prebivalce Slovenije," je poudaril Poklukar. "Zadnje tedne povprečno cepijo okoli 60 tisoč prebivalcev na dan. V prvem tednu maja naj bi imeli na voljo 120 tisoč odmerkov cepiva, tega bomo tudi distribuirali in z njim precepili."

Covid-19 "EU bo do konca julija dosegla 70 odstotno precepljenost"

S cepilnimi centri so razpravljali, kako dobre prakse razširiti na vse dele Slovenije, a ključna naloga, ki jo bodo morali v prihodnjih tednih opraviti je po besedah ministra "pridobiti in motivirati prebivalce, da se odločijo za cepljenje in ga ne zavračajo". "Optimizacija dela v cepilnih centrih je implementacija aplikacije v vse zdravstvene domove. Računamo, da bodo v naslednjih tednih vsi zdravstveni domovi to aplicirali v svoje sisteme. Določeni imajo zaradi različnih ponudnikov informacijsko-tehnoloških rešitev več, drugi manj težav," je razložil Poklukar. "V prvem tednu maja bomo pristopili tudi k pilotnemu testiranju aplikacije za naročanje in po odpravi porodnih krčev uvedli aplikacijo po vsej Sloveniji, da bo cepljenje transparentno in dostopno za vse."

Foto: Saša Despot cepljenje

napoved Krek: To bo ljudi prepričalo, da se cepijo

Pritrdil je, da med različnimi statističnimi regijami obstajajo določene razlike, denimo v goriški regiji, kjer cepljenje poteka najhitreje, že cepijo skupino nad 50 let. "Nekatere regije so boljše od drugih, a treba je upoštevati različne dejavnike, npr. dostopnost," je poudaril Poklukar. "V določene kraje je treba dostopati z mobilnimi enotami, starejša populacija težje dostopa do cepljenja."

Prednostne skupine bi lahko pocepili v prvi polovici maja

Upa, da bodo zaradi večjih dobav cepiv kmalu lahko sprostili prednostne skupine, morda že v drugi polovici maja. "Prednostne skupine smo določili zato, ker cepiva ni bilo dovolj, da bi pocepili vse naenkrat," je poudaril Poklukar. "Aktivno prebivalce k cepljenju kličejo na 35 cepilnih centrih, 27 jih bo to še nadgradilo. Ključno pri tem je sodelovanje osebnega zdravnika in lokalne skupnosti."

covid-19 Ihan: Če bo treba cepljenje ponoviti, bodo ta cepiva zagotovo v prednosti

Dodal je tudi, da se je kot najbolj učinkovita do sedaj izkazala prijava pri osebnem zdravniku. 

Morebitnega sproščanja oz. novih ukrepov in sprememb na vladnem semaforju pred današnjo sejo vlade, ki bo popoldan na Brdu pri Kranju, ni želel komentirati. 

Covid-19 V soboto bodo s Pfizerjem cepili 300 diplomatov in njihovih družin

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 21:40 28. April 2021.

    cepite, cepite, cepite, 1x, 2x ... 10x ... sej to nič takega ko zmanjka žil, tako kot narkomanom ... potem …

  • 18:04 28. April 2021.

    Pokljukec pravi, kdaj bi lahko, namesto, kdaj bi že morali, glede na število prebivalcev. Vse česar so se lotili, so …

  • 18:03 28. April 2021.

    Sicer pa kje je jelka vakcina da bo skoordiniral cepljenje. Je še v Bruslju na kaki gej zabavi ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.