Slovenija
6119 ogledov

V soboto bodo s Pfizerjem cepili 300 diplomatov in njihovih družin

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Vlada v soboto organizira cepljenje na Stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju.

Portal Necenzurirano.si poroča, da bo vlada v soboto na Stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju cepila skupino okoli 300 diplomatov in njihovih družin, ki ne sodijo v kategorijo starejših od 60 let. 

Alojz Ihan covid-19 Zdravje Ihan: Če bo treba cepljenje ponoviti, bodo ta cepiva zagotovo v prednosti

Cepljenje organizira ministrstvo za zunanje cepivo, za razliko od zaposlenih v šolstvu in maturantov, ki jim je država namenila AstraZeneco, pa bodo po pisanju portala prejeli cepivo proizvajalca BioNTech-Pfizer, ki velja za učinkovitejše. 

Skupaj s starejšimi nad 70 let

Cepljenje diplomatov omogoča Nacionalna strategija cepljenja, ki jih uvršča v drugo prednostno skupino, takoj za zdravstvenimi delavci in sodelavci ter skupaj z osebami, starimi 70 let in več ter posebej ranljivimi kroničnimi bolniki ne glede na starost. 

 | Avtor:

V tej skupini so uslužbenci MZZ in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, tuji diplomatski predstavniki v Sloveniji, pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije na tuje in pripadniki Policije, ki odhajajo na mirovne civilne misije na tuje ter udeleženci Olimpijskih in Paraolimpijskih iger. 

Priporočila zdravstvene stroke glede prednostnih so jasna - treba je cepiti najbolj ogrožene skupine in to so predvsem starejši in kronični bolniki, a nacionalna strategija v prednostne skupine uvršča še druge skupine ljudi, med drugim se je vlada na predlog šolske stroke odločila za prednostno cepljenje maturantov, kljub temu da se z odločitvijo ni strinjala strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

V Veliki Britaniji ali na Danskem prednost po starostnih skupinah

Da prednostno cepljenje maturantov ni zdravstveno utemeljeno, je menil tudi mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan, prav tako je bil do tega kritičen Roman Jerala s Kemijskega inštituta, ki opozarja, da strategije zahodnih državah, kot je Velika Britanija ali Danska, sledijo priporočilom zdravstvene stroke.

"Starost pod 60 let očitno ni dejavnik strategije, ampak številne 'nujne' izjeme," je Jerala zapisal na Twitterju ter pri tem objavil britansko strategijo cepljenja.

V prispevku Še ena neumnost v cepilni strategiji pišemo tudi, da lahko po zdajšnji strategiji prej pride na vrsto 18-letnik, ki se je na cepljenje prijavil prej, kot 59-letnik, ki se je prijavil za njim. Strategija namreč uvršča vse mlajše od 60 let v enotno skupino.

cepljenje Slovenija Še ena neumnost v cepilni strategiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Leon
    Leon 13:30 22.april 2021.

    Zakaj vsiljujejo starostnikom v Sloveniji cepivo AstraZeneca ,ki je v večini držav EU zavrnjeno kot nesprejemljivo zaradi stranskih učinkov ,medtem pa diplomate cepijo z cepivi Pfeizer in Moderna ? Ali bo kateri strokovnjak v Sloveniji nastavilo glavo na tnalo ?

  • Avatar Leon
    Leon 13:25 22.april 2021.

    Cepljenje organizira ministrstvo za zunanje cepivo......seveda notranje ministrstvo pa za notranje cepivo ..tako razumem zadevo .

  • si_rob 06:33 22.april 2021.

    Sem že pisal, kako je bilo pred leti pri "epidemiji" svinjske gripe ( tudi ta je bila pripravljena, kot ta sedaj, samo so akterji zaj.... Niso podkupili politike, zdravnikov in novinarjev kot zdaj ) Tudi takrat so imeli cepiva za ...prikaži več elito in rajo. To so takrat novinarji razkrili v Nemčiji in Franciji samo, da jim je epidemija propadla in se je pozabilo. Države, ki so nakupile cepivo, so ga pač zavrgle. Med njimi je bila tudi naša.