Slovenija
51168 ogledov

Janez Janša se je ujel v past

Vlada Janez Janša Vlada RS
Ob spreminjanju strategije cepljenja se je na Twitterju oglasil tudi Janez Janša, ki pa se je pri vprašanju, zakaj politika pri sprejemanju odločitve ni poslušala stroke, ujel v past.

"Zdaj, ko strokovna skupina javno izjavlja, da je cepljenje maturantov samovoljna politična odločitev, se kažeta le dve možnosti: kupovanje glasov volivcev za naslednje leto ali zelo banalna povezava koga od odločevalcev z maturantko/maturantom," je ob odločitvi vlade, da bodo prioritetno cepili maturante, prek Twitterja sporočil Roman Jerala s kemijskega inštituta.

Predsednik vlade Janez Janša mu je odvrnil, da to ne drži in da je predlog za prednostno cepljenje maturantov podalo ministrstvo za zdravje ob prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. "Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo," je odrezavo zapisal Janša.

A Jerala mu ni ostal dolžan. Objavil je zapisnik posvetovalne skupine, v katerem je jasno zapisano, da se člani ne strinjajo s cepljenjem maturantov. "Dva člana te skupine prof. Beovič in prof. Ihan sta javno povedala, da gre za politično odločitev in ta je z medicinskega vidika škodljiva," je dodal.

 | Avtor:

"Vsiljevanje prioritetnih skupin, kot so na primer maturanti ali finančniki, bo imelo zelo konkretne zdravstvene posledice za bolj ogrožene, ki jim bo vlada odrekla možnosti pravočasnega cepljenja. Stroka je jasna. Določenih posledic žal tudi odškodnina ne bo mogla povrniti," je do spreminjanja vladne strategije za cepljenje kritičen Jerala.

Janša je nato Jerali odgovoril, da je zapisnik strokovne skupine nastal dan po tem, ko je odločitev sprejela vlada. "Cepljenje je terjala maturitetna komisija že marca. Naknadna stališča nam nič ne pomagajo pri odločitvah, samo nepotrebno zmedo delajo," je zapisal. 

Že včeraj je imunolog Alojz Ihan poudaril, da je prioriteta cepljenje starejših, ki v resnici življenjsko potrebujejo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov gotovo ni zdravstveno upravičeno.

Zakaj politika ni upoštevala mnenja stroke, ni jasno.

Komentarjev 69
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 12:37 18.april 2021.

    go.Janša pričakuje, da bodo vsi cepljeni državljani volili njega za zahvalo ?!

  • Avatar Leon
    Leon 11:29 18.april 2021.

    Mugabe, Gadafi, Fidel in Raul Castro – ikone hladne vojne se počasi poslavljajo od politike, Premier še zadnja relikvija iz časov Sovjetske zveze. https://www.norakrava.si/

  • sandi76 10:47 18.april 2021.

    Kot kažejo mojstrske odločitve vlade, lahko v prihodnje svetuje še kakšna čevljarska stroka. Samo , da bo stroka !