Zdravje
2188 ogledov

Takšno je zanimanje maturantov za cepljenje

Cepljenje Profimedia
Znani so podatki, koliko maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi mature, bi se želelo cepiti.

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ) so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let, so na NIJZ pojasnili za STA.

Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit. Možnost za prijavo so maturanti imeli danes do 12. ure, cepljenje maturantov pa so pristojni napovedali za petek.

Maturante bodo cepili s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Število odmerkov cepiva, ki so jih danes na NIJZ naročili cepilni centri, ni nujno enako številu prijavljenih maturantov na cepljenje, so še pojasnili na NIJZ. V nekaterih cepilnih centrih imajo namreč še neporabljene odmerke cepiva in so danes samo donaročili odmerke za prijavljene dijake.

Sputnik V cepivo Zdravje V Sloveniji bomo najbrž kmalu cepili tudi s Sputnikom V

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so do 12. ure zabeležili 1255 prijav za cepljenje s strani maturantov in zaposlenih, ki sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili za STA.

V mariborskem zdravstvenem domu se je do poldneva na cepljenje prijavilo proti covidu-19 skupno 239 maturantov in pet njihovih učiteljev, je za STA povedal direktor Jernej Završnik. Glede na to, da je na mariborskem območju okoli 1800 maturantov, to pomeni, da se jih je zaenkrat pripravljenih cepiti 13 odstotkov.

Glede na dosedanje izkušnje Završnik ocenjuje, da bo do petka še več dijakov izkazalo interes za cepljenje, a je težava, da lahko cepivo naročijo le na osnovi poimenskega seznama oseb, ki se želijo cepiti. Završnik je zato predlagal, da bi se cepilnemu centru omogočilo naročilo cepiva za vseh možnih 1800 maturantov. "Če bomo šli v to, naj se zagotovi cepivo za vse maturante. Cepivo, ki se morda ne bo uporabilo, lahko potem uporabimo za druge, saj imamo na seznamu dovolj interesentov. Minuli konec tedna se nam je dodatno naročilo za cepljenje skoraj 500 ljudi," je povedal.

Covid-19, cepljenje, Slovenija, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor
V Zdravstvenem domu Koper so prejeli 102 prijavi za cepljenje, od tega je 92 maturantov in deset učiteljev, ki bodo sodelovali pri sami maturi in še niso bili cepljeni, je za STA povedala strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čeprav Kolander Bizjakova ne ve natančno, za kolikšen delež maturantov gre, pa ocenjuje, da je bil odziv dijakov precejšen. ZD Koper sicer pokriva območje štirih srednjih šol.

Na Severnem Primorskem se je za cepljenje odločilo 285 maturantov in 23 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. V tolminskem zdravstvenem domu so potrdili prijave na cepljenje za 23 maturantov, v ajdovskem za 110 in v idrijskem za 41. V novogoriškem zdravstvenem domu pa se je prijavilo 111 maturantov in 23 zaposlenih, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature in doslej še niso bili cepljeni.

Pomočnica direktorice za zdravstveno nego novogoriškega zdravstvenega doma Mojca Vidic je za STA še dodala, da so že po prijavi klicali nekateri starši in želeli odjaviti svoje otroke, vendar nimajo poimenskega seznama in tega ne morejo narediti. Opozorila je tudi, da so tokrat izpadli tisti dijaki, ki imajo zaključne izpite in ne mature, vendar so slednji ravno tako pomembni za dokončanje njihovega študija.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci dejala, da če se maturanti ne bodo odločili za cepljenje v petek, dodatnega termina za cepljenje v spomladanskem delu ne načrtujejo. Glede morebitnega dodatnega termina za cepljenje maturantov pred jesenskim rokom mature pa še niso govorili.

 

cepljenje Slovenija Še ena neumnost v cepilni strategiji

Jelko Kacin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin je ob robu slovesnosti ob obeležitvi 30. obletnice sprejetja zakona o vojaški dolžnosti dejal, da interesa maturantov za cepljenje ne komentira. Je pa ocenil, da dijaki malo vedo o tem, a verjame, da "bodo prav kmalu ugotovili, da to prinaša precej prednosti, stabilnosti in bistveno manj izzivov, kot se zdi".

Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki pa še niso dokončni, bo poklicno in splošno maturo v letošnjem šolskem letu opravljalo nekaj manj kot 17.000 dijakov.

Časovnica izvedbe mature po navedbah ministrstva ostaja nespremenjena, več podrobnosti o njenih izvedbi pa je pričakovati na novinarski konferenci, predvidoma v sredo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • krucefiks 18:16 19.april 2021.

    no če en umre, pa le ni star 90 let da bodo izgovori kako cepivo ni krivo,ali pa bo revež mel kup čudnih bolezni potem .Kako si sploh dovolijo to .Od 70let na gor še nekako razumem ,če ne drugega ...prikaži več je vsaj nekaj preživel ne pa mladega cepit ki ima polno življenske energije

  • mamax 17:41 19.april 2021.

    Kapo dol za tiste maturante, ki imajo jajca in ponos, da so svobodni ljudje. Enako maturantke ;-)

  • JZekspert 16:59 19.april 2021.

    1,79% zanimanja za cepljenje med maturanti in zaposlenimi na maturi- to je vse, kar morate vedeti... Sicer pa ni neke bistvene razlike med cepivi, izjemno sporni in dvomljivi sta obe cepivi v medijskem zavetrju (če to razumete) - Pfizer IN ...prikaži več Moderna - tam ne vemo ničesar o dolgoročni varnosti. Sicer pa - pomembno vprašanje - ali bodo dobili udeleženci v 3. fazi kliničnih preizkušanj kakšno plačilo za sodelovanje v študiji, ali so sploh dobili informirano soglasje, kot to zahteva medicinska etika?