Slovenija
17948 ogledov

Presenetljiva odločitev vlade, takšna pravila bodo veljala po novem

Dijaki Pixell
V naslednjih dneh se nam obeta sprememba strategije cepljenja, kjer bodo imeli prednost pri cepljenju dijaki maturanti.

Da se vsem dijakom omogočijo enake možnosti za opravljanje mature, se je vlada odločila maturantom ponuditi cepljenje. Vlada bo zato popravila strategijo cepljenja, poudarja minister za zdravje Janez Poklukar. Vprašanju, s katerim cepivom bodo dijaki cepljeni, se je minister izognil in poudaril, da je to odločitev stroke, javnost bo odgovor na to vprašanje dobila v naslednjih dneh.

Terase lokalov spet odprte

V osmih oranžnih statističnih regijah se dovoljuje izjema opravljanja gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih med 7. in 19. uro. Več na tej povezavi.

Zeleno luč za opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro ob upoštevanju vseh potrebnih higienskih navodil  je vlada dala naslednjim regijam: Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska.

odprtje lokalov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lokali se v teh regijah odpirajo pod strogimi pogoji: med mizami mora biti tri metre, stoli morajo biti med seboj oddaljeni 1,5 metra, gostje morajo na terasi uporabljati maske in razkužila, gostinci pa morajo mizo in okolico po menjavi gostov razkužiti.

Prepoved potovanja med regijami ostaja, tudi vse ostale omejitve ostajajo praktično enake kot ta teden.

Zaradi ukinitve omejitve nočnega gibanja pa se v vseh regijah osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, dovoli brez časovne omejitve. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod.

Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, so spomnili.

V Slovenijo je brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu na covid-19 že mogoče vstopiti s potrdili o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, po novem pa tudi cepiv Sputnik V in Johnson & Johnson. Za slednji dve cepivi mora od prejema prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Spremenili so tudi pogoje tranzita čez Slovenijo in čas podaljšali s sedanjih šestih na 12 ur. Med nujne razloge za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu in brez negativnega rezultata testa pa so dodali "poslovne razloge".

Izjemo za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje so razširili tudi na njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in z največ tri dni starim negativnim testom se dovoli tudi državljanu članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz ene od teh članic, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 48 urah po prehodu meje.

V delu izjeme, ki se nanaša na opravljanje vzdrževalnih del na zasebnem objektu ali zemljišču, velja izjema tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Komentarjev 11
  • JZekspert 13:26 15.april 2021.

    To je jasna, eklatantna kršitev človekovih pravic. To je spet neko izsiljevanje, pogojevanje, neka prisila. Identično kot pri športnikih in olimpiadi. ''Pametno'' izbirajo žrtve. Kaj je v ozadju - morda se nihče (pri zdravi pameti) ne želi cepit s temi ...prikaži več eksperimentalnimi cepivi? Resnični zlati maturanti bodo ''ponudbo'' zavrnili, morda ne na najbolj vljuden način. To je edina pravilna reakcija. Ti ljudje, ki so se tega 'domislili' oz. bolje rečeno - ta nasilna hunta- je povsem izgubila kompas!!

  • la 09:56 15.april 2021.

    pred slabim letom nazaj smo pa bili teoretiki zarote vsi ki smo dopovedovali da je v igri zgolj cepljenje in svoboda bo krepko omajana,tako da veste ljudje ,lani je bil vse bolj uvod ,zdaj se pa šele začenja hujši del ...prikaži večl plandemije.Pa veselo meketajte še naprej.Skratka drugega ne boste slišali več kot cepi se ,cepi se.

  • rafo 09:03 15.april 2021.

    vladi in nijz se je res zmešalo ,vsak dan drugačni in nesmiselni ukrepi ,stanje pa isto že sedem mesecev