Slovenija
17166 ogledov

Pozor: "Za cepljenje se morate prijaviti še danes!"

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
Kljub nasprotovanju stroke, se je vlada odločila maturante uvrstiti na prednostno listo za cepljenje. Prostovoljno cepljenje maturantov se bo začelo prihodnji petek, večinima bodo dijaki cepljeni z AstraZeneco.

Po tem, ko je vlada na sinočnji seji sprejela novo, že četrto strategijo cepljenja, po kateri bodo prednostno cepljeni maturanti in zaposleni, ki sodelujejo pri izvedbi mature pa še niso bili cepljeni, bodo danes znane podrobnosti. Cepljeni bodo tudi starši kronično bolnih otrok. Podrobnosti je predstavila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. 

Na cepljenje se morajo dijaki prijaviti že danes

Dijaki se morajo na cepljenje, ki se bo začelo 23.4. prijavit že danes ali jutri, najkasneje pa do ponedeljka do 12. ure. 

Vlada je v posodobljeni Nacionalni strategiji cepljenja med prednostne skupine za cepljenje uvrstila tudi maturante ter...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Petek, 16. april 2021

 "Cepljenje bo potekalo od tu dalje, res pomembno je, da se do ponedeljka prijavijo in bodo zaščiteni čim prej, cepili pa se bodo lahko tudi kasneje, ker so zdaj uvrščeni v prednostno skupine," pravi Kerstin Petričeva.
"Vsi cepilni centri bodo obveščeni danes, posameznik lahko tudi preko svojega zdravnika pride do cepljenja ali se neposredno obrne na cepilni center. Upamo, da bomo pocepili čim več mladih, kakšni bodo nadaljnji koraki, zdaj ne morem konkretno odgovoriti." 

Maturanti bodo cepljeni z AstraZeneco

Maturanti starejši od 18 let, bodo cepljeni s cepivom, ki bo na voljo in kot pravi Kerstin Petričeva, bo večina cepljena z AstraZeneco, za drugi odmerek pa bodo na voljo cepiva Pfizerja in tudi Moderne.
Tisti, ki še niso dopolniki 18 let, bodo cepljeni s Pfizerjem, ki je edino cepivo, registrirano tudi za mlajše od 18 let. Na ministrstvu upajo na čim večji interes za cepljenje med maturanti. Kakšen je, niso preverjali, računajo pa, da je morda nekoliko večji kot v splošni populaciji. "Cepljenje je prostovoljno, upamo, da se bo čim več dijakov za to odločilo. Tisti, ki se ne bodo, bodo morali spoštovati ukrepe, se dogovarjamo, kakšni bodo, kako bo s tistimi v karanteni," pravi Kerstin Petričeva. 

Cepljenje dijakov ni bila strokovna odločitev 

18 tisoč maturantom je vlada prednostno cepljenje ponudila po tem, ko še vedno niso predvideli rešitve za maturante, ki bi zaradi koronavirusa morali biti v času mature v karanteni, oziroma bi zboleli za covidom. Vlada je dijake uvrstila v skupino starih več kot 60 in kronični bolniki. "Gre za zelo trezen razmislek vlade," pravi Kerstin Petričeva. Odločitve za cepljenje dijakov ni predlagala strokovna skupina pač pa jo je sprejela vlada. "To je ukrep, ki ga ni predlagala stroka, a vendarle ob danih dejstvih, ti mladi so danes v drugačnem položaju kot tisti prejšnja leta," pravi državna sekretarka.  

Prednostnemu cepljenju naj bi nasprotovala večina članov strokovne skupine za cepljenje, ki se tudi ni želela izreči, katero cepivo naj bi maturanti dobili. "Odločitve, katero cepivo bi priporočal, sploh nismo sprejeli, saj je bila velika večina članov proti, da se to sploh izvede," je za Pop TV včeraj povedal mikrobiolog Alojz Ihan, ki je član posvetovalne skupine za cepljenje. Strokovna skupina meni, da bi morali biti prednostno cepljeni, Kerstin Petričeva pa pravi, da 18 tisoč dijakov ni tako velika skupina, da bi ogrožala cepljenje drugih. 

Janša o nasprotovanju stroke

Predsednik vlade Janez Janša pa trdi, da stroka predlogu vlade ni nasprotovala. 

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da se v njihov cepilni center lahko prijavijo maturanti s stalnim prebivališčem v Ljubljani in primestnih občinah Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Vodice, Škofljica. 

Prijavijo se lahko najkasneje do ponedeljka, 19. aprila 2021, do 12. ure prek spletne strani ZD Ljubljana (zavihek Naročanje na cepljenje proti covid-19). Pri vnosu podatkov morajo obvezno izbrati kategorijo "Sem maturant oziroma sodelujem pri maturi". Na cepljenje se lahko prijavijo tudi tisti zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. 

Na cepljenje morajo maturanti in zaposleni prinesti izpolnjen vprašalnik o zdravstvenem stanju pred cepljenje in izjavo o privolitvi v cepljenje. Zaposleni morajo na cepljenje obvezno prinesti tudi izjavo vzgojno-izobraževalne institucije oz. delodajalca, ki potrjuje, da neposredno sodelujejo pri maturi in še niso bili cepljeni. 

Matura prestavljena?

Začetek splošne mature je predviden 4. maja, ko naj bi maturantje pisali esej iz slovenščine, zadnji izpit, izpit iz kemije pa naj bi maturanti pisali 16 junija, sredi junija. "Maturitetni izpiti se bodo v večjem delu začeli konec maja, nekaj skupin pa bo začelo že prej. Po prvem odmerku je že nekaj zaščite, žal nismo s to pobudo prišli prej, a bi bilo narobe, da zaradi malih zamud tega ne bi izvedli," pravi državna sekretarka.

Stratregija naj bi bila cepiti ljudi za najbolj tvegan 

Na vladi so ponovno poudarili, da je osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene. "Zato je potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, pri katerih je večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi COVID-19," so sporočili. Maturanti spadajo v skupino z najmanjšim tveganjem

Maturanti bodo cepljeni pred večino starih med 65 in 69 let

Kot znova poudarjajo na vladi, je potrebno v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 odstotkov. Trenutno je precepljenih 6,5 odstotka prebivalcev, nobena starostna skupina pa 60 odstotno še ni cepljena z obema odmerkoma. V starostni skupini 65 do 69 let je prvi odmerek dobilo nekaj manj kot 40 odstotkov ljudi, v starostni skupini 60 do 64 let pa manj kot 30 odstotkov. 
 

 

 

Komentarjev 5
  • JZekspert 14:47 16.april 2021.

    Vsi skupaj že tako lažejo, da sploh ne vedo več, kaj govorijo... in to že leto in mesec... a eni jim in njihovi ''znanosti'' še kar ''sledijo''. To so res posebni fenomeni spomina, logike in samozavesti.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:14 16.april 2021.

    Kakšen pa je riziko, da se okužiš IN hujše zboliš za korono v primerjavi z rizikom komplikacij po cepljenju za AZ? Očitno si nekdo rešuje rit ter želi porabit naročene zaloge cepiva AZ preden bo to umaknjeno s tržišča. Mutni posli.

  • vera23 11:39 16.april 2021.

    Iz izjav lahko sklepamo samo, da nekdo laže ali pa vsi skupaj sploh ne vedo, kaj se na teh svojih sejah pogovarjajo